Το Ευρωκοινοβούλιο εξαφάνισε χωρίς εξηγήσεις την  δημοσίευση – κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου

Σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου να κατεβάσει τη δημοσίευση – κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου. Το θέμα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, χωρίς εξηγήσεις, ενώ κατέβηκε και η σχετική ανάρτηση στο Twitter από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Όποιος επιχειρήσει να διαβάσει τη δημοσίευση που υιοθετεί πλήρως τα ευρήματα της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσουν την χώρα μας στον πάτο της ΕΕ, συναντά το μήνυμα «Error 410. Η σελίδα δεν είναι πλέον διαθέσιμη».

Error

Αντίστοιχο μήνυμα υπάρχει και στο Twitter.

Error σε Twitter

Η σχετική δημοσίευση ωστόσο μπορεί να διαβαστεί μέσω του Internet Archive, καθώς έχει αποθηκευτεί από προνοητικούς χρήστες του διαδικτύου, ενώ υπάρχει και screenshot από το tweet.

Tweet από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το tweet που έχει πλέον εξαφανιστεί

Για απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τονίζει ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας εξηγήσεις. «Αδιανόητο και προκλητικό! Το ΕΚ διέγραψε το δημοσίευμα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα 27η στους 27 στην ελευθερία του Τύπου! Με επιστολή μου προς την πρόεδρο του ΕΚ ζητώ άμεσες εξηγήσεις και αναλήψη ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!» επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Στη διεύθυνση αυτή μέχρι πριν από λίγες ώρες μπορούσε κάποιος να δει το δημοσίευμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάταξη των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα της Ελευθερίας του Τύπου, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επικαλείται τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Πρόκειται για την ίδια έκθεση την οποία επικαλέστηκε πριν από λίγο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταχειροκροτούμενη η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου για εκφράσει ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας της στα θέματα ποιότητας  και ελευθερίας της Ενημέρωσης.

Μόνο στον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του δεν αρέσει η έκθεση αυτή. Για αυτό έχουν αποδυθεί σε μια μάταιη προσπάθεια απαξίωσής της. Μια προσπάθεια που ούτε την κυβέρνηση βοηθά, αλλά ούτε και τη χώρα μας» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2021: Πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ; (infographics)».

Το κείμενο ξεκινούσε με την πρόταση «μάθετε πώς βαθμολογούνται οι χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου το 2021 και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια υπήρχε ο αποκαλυπτικός χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη χώρα μας να βρίσκεται τελευταία.

Δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η σχετική ανάρτηση αποτελούσε τεράστια άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τη Δευτέρα στη συνομιλία που είχε με τον David Ignatius, είχε επιχειρήσει να απαξιώσει την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, λέγοντας το εξής:

«Καταρχάς, αν αναφέρεστε στον δείκτη που δημοσίευσε μια γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διαφωνώ κατηγορηματικά με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης κατάταξης. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία. Αν κοιτάξετε απλά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα καταλάβετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίδες μάς ασκούν δριμεία κριτική. Είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε και να μην διωχθεί γι’ αυτό, αντιθέτως έχει απόλυτη ελευθερία να εκφράσει το παράπονό του. Άρα διαφωνώ ριζικά με αυτές τις αξιολογήσεις. Και αν ρίξετε απλώς μια ματιά στο τι συμβαίνει με το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει αυτό που λέω».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί