Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των ΡΧΣ, έκανε λόγο για «σκόπιμη βούληση» της κυβέρνησης να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «ο κατάλογος των ζητημάτων ελευθερίας του Τύπου στη χώρα είναι πολύ μεγάλος»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς ΣύνοραΠάβολ Σζλάι, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κατρακύλας της Ελλάδας στη λίστα των χωρών αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου, που δημοσίευσε η ίδια οργάνωση και λίγο μετά τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Οικονόμου, αναφορικά με την πτώση κατά 38 θέσεις (στην 108η η Ελλάδα) επέρριψε ευθύνες στον τρόπο που βαθμολογούν οι ΡχΣ.

Δείτε επίσης: Καθεστώς Μητσοτάκη: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Ο Πάβολ Σζλάι μιλώντας στο documentonews.gr έκανε λόγο για «σκόπιμη βούληση» της κυβέρνησης να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο κατάλογος των ζητημάτων ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ μεγάλος». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθησηαδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων πόρων στα ΜΜΕ, νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφωνεπιθέσεις κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, λεκτικές επιθέσεις και καταχρηστικές μηνύσεις (SLAPP’s)».

«Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν», σημείωσε ο Πάβολ Σζλάι και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να διασφαλίσει το διεθνές κοινό για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα της. Χρειαζόμαστε, όμως, αποδείξεις και πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα με τις εθνικές αρχές στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με βάση τη διεθνή εμπειρία της ΡχΣ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έπαιξαν ρόλο στον κατάρρευση της Ελλάδας στον παγκόσμιο κατάλογο, ήταν η δολοφονία Καραϊβάζ. «Σήμερα, στην Ελλάδα συμπυκνώνονται ζητήματα ελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν και αλλού στην Ευρώπη. Η σοβαρότερη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου που συνέβη το 2021 στην Ελλάδα είναι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που σηματοδότησε την επιστροφή των δολοφονιών στην ΕΕ πέρυσι. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται σε αυτή την “«ανοιχτή υπόθεση που ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη”, αλλά αν όντως ισχύει, τότε ναι, είχε αντίκτυπο στην κατάταξη της Ελλάδας. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι ένας από τους πέντε δείκτες ελευθερίας του Τύπου, και αφορά την “ασφάλεια των δημοσιογράφων”. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια ακραία μορφή λογοκρισίας, η οποία απειλεί και άλλους δημοσιογράφους μέσω της αυτολογοκρισίας.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορη έρευνα, η έρευνα φαίνεται να μπλοκάρεται και επιπλέον στερείται στοιχειώδους διαφάνειας, η οποία είναι αντίθετη με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μια τέτοια πρόοδος και διαφάνεια θα διασφάλιζε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους τη βούληση των αρχών για την προστασία τους, τον εντοπισμό και την καταδίκη του δράστη», ανέφερε ο Π. Σζλάι.

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι σοβαρό ρόλο στην πτώση της Ελλάδας έπαιξε πιθανόν και η δίωξη Βαξεβάνη αναφορικά με την υπόθεση Novartis. «Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση Novartis που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου 2022 ενσωματώθηκε στο τέλος της συλλογής δεδομένων για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2022 (τέλη Ιανουαρίου 2022)».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί