Διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν που θα παραστεί στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7, στις Βρυξέλλες.

Με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, γι αυτό και αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Ομιλία Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προφανώς διαδικτυακά. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέες του δηλώσεις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι λαοί της Δύσης θα δείξουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες. «Περιμένουμε σοβαρά βήματα. Από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την G7. Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πίεση στα συμφέροντά τους», είπε ο πρόεδρος και υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη αεροπλάνα και αντιπυραυλικά όπλα από τους συμμάχους της» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Ζητήσαμε να κλείσουμε τους ουρανούς μας. Και ζητήσαμε η βοήθεια του ΝΑΤΟ να είναι αποτελεσματική και απεριόριστη για την Ουκρανία. Οποιαδήποτε υποστήριξη με όπλα χρειαζόμαστε. Ζητήσαμε από τη Συμμαχία να δηλώσει ότι θα βοηθήσει πλήρως την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, να καθαρίσει το έδαφός μας από τους εισβολείς και να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί