Κ. Αρβανίτης: Το νέο Μπάουχαουζ να γίνει εργαλείο καταπολέμησης αστεγίας-στεγαστικής ανασφάλειας

Μεγαλύτερη έμφαση στον Κοινωνικό ρόλο της παρέμβασης στο οικιστικό περιβάλλον, τον Δημόσιο Έλεγχο, αλλά και τα Εργασιακά Δικαιώματα όσων εργάζονται για πρότζεκτς του «Νέου Μπάουχαουζ» ζήτησε ο Κώστας Αρβανίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε στη συζήτηση για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς/The Left, σχετικά με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπαουχάουζ.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια του αυθεντικού Bauhaus, του σπουδαίου αρχιτεκτονικού κινήματος των αρχών του περασμένου αιώνα, και να προσδώσει μια πολιτιστική και δημιουργική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τους χώρους διαβίωσής μας.

Μάλιστα, στην υπό συζήτηση γνωμοδότηση ζητείται από την Κομισιόν μεταξύ άλλων να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεγγύη και τις ανάγκες της ζωής δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα με αναπηρίες, αλλά και η διασφάλιση σημαντικά περισσότερων χώρων πράσινου στα στεγαστικά έργα στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος.

Μία ακόμη κοινωνική διάσταση, πάνω σε ένα θετικό πλαίσιο, πρόσθεσε με την παρέμβασή του ο Κώστας Αρβανίτης, που ζήτησε το νέο Μπάουχαουζ «να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αστεγίας και τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στη στέγαση, με οδικό χάρτη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου 2021».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα της στέγης ως κοινωνικό αγαθό, ζητώντας τη συνδρομή του προγράμματος όχι μόνο στο θέμα της αστεγίας, αλλά «και στην προστασία των πολιτών της Ένωσης από τη στεγαστική ανασφάλεια που προκαλούν φαινόμενα όπως η βραχυχρόνια μίσθωση».

«Το νέο Μπάουχαουζ μπορεί να γίνει μέσο έκφρασης του δικαιώματος στην πόλη» υπογράμμισε, για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Αντί για άδεια διαμερίσματα και αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, θέλουμε χώρους καλαίσθητους, ζωντανούς, περιβαλλοντικά βιώσιμους που θα ευνοούν την δημοκρατική κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή των κοινοτήτων μας».

Δικαίωμα στην πόλη που όμως δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς πλήρη διασφάλιση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στα χρηματοδοτούμενα πρότζεκτς, και φυσικά Δημόσιο Έλεγχο, Διαφάνεια και Λογοδοσία, όπως σημείωσε με έμφαση ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Στην πορεία του νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάουζ θα αναμετρηθούν οι δύο κεντρικές πολιτικές λογικές εντός της ΕΕ: η ακραία νεοφιλελεύθερη που θέλει παράδοση της Κοινωνίας στις δυνάμεις της «Ελεύθερης Αγοράς» – των πανίσχυρων ελίτ δηλαδή – από τη μία, και η αντίληψη των προοδευτικών δυνάμεων που διεκδικούν και αξιώνουν Δημόσιο Έλεγχο, προστασία του Δημόσιου χώρου και προτεραιότητα στην κοινωνική Αλληλεγγύη, από την άλλη. 

Απέναντι στους εκπροσώπους των ελίτ που προτείνουν ένταξη στο πρόγραμμα μεγάλων ιδιωτικών οικιστικών έργων όπως το «Ελληνικό», η Αριστερά προκρίνει τα ανθρώπινα μεγέθη, και δράσεις με το βλέμμα στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, δράσεις με προτεραιότητα λιγότερες ανισότητες και όχι αποκλειστικά περισσότερα κέρδη για λίγους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη:

Ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνατε και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην ποικιλομορφία, όπως είπατε, αλλά θα συμπλήρωνα και στις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Και εδώ, βάζουμε και το θέμα μέσα σε αυτήν την πολύ ωραία δουλειά που πάμε να ξεκινήσουμε για μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, των ίσων δυνατοτήτων για όλους.

Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και εγώ θα έλεγα να επιμείνουμε στο όνομα Bauhaus, να το κρατήσουμε. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, το πνεύμα ανανέωσης και κοινωνικής προόδου του κινήματος αυτού πιστεύω ότι  είναι και σήμερα επίκαιρο, λόγω των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, και μπροστά σε έναν νέο πόλεμο, μια νέα περιπέτεια που περνάει και η Ευρώπη και ο πλανήτης, και θα μας επηρεάσει πολύ βαθιά 

Η κεντρική ιδέα του Bauhaus, θυμίζω, ήταν ότι η τέχνη πρέπει να έχει κοινωνικό ρόλο. Τόσο η πολτική μου, ομάδα, όσο και το γραφείο μου, μα και το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα, με την έκθεσή σας κ. Μάντες έχουμε κάτσει και δουλέψει πολλοί άνθρωποι, και θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά. Την πιστεύουμε αυτήν την προσπάθεια. Ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, εργατολόγοι, γιατί είναι σύνθεση όλο  αυτό το πράγμα για να πετύχει.

– Το νεο Μπάουχαουζ λοιπόν είναι μια ευκαιρία να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας κατά τη γνώμη μου και ειδικότερα οι αρχές 19 και 20.

Είναι μια ευκαιρία να γίνει αντιληπτή η σύνδεση της στεγαστικής κρίσης με την ενεργειακή, ώστε να αντιμετωπιστούν παράλληλα.

Το Μπάουχαουζ πρέπει να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αστεγίας -έχουμε θέμα σήμερα σε όλη την Ευρώπη και στη δικιά μου χώρα- και τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στη στέγαση, με οδικό χάρτη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου 2021.

Ακόμη, πρέπει να συνδράμει και στην προστασία των πολιτών της Ένωσης από τη στεγαστική ανασφάλεια που προκαλούν φαινόμενα όπως η βραχυχρόνια μίσθωση. 

Το νέο Μπάουχαουζ μπορεί να γίνει μέσο έκφρασης του δικαιώματος στην πόλη. Αντί για άδεια διαμερίσματα, αντί για άδεια αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, θέλουμε χώρους καλαίσθητους, ζωντανούς, περιβαλλοντικά βιώσιμους που θα ευνοούν την δημοκρατική κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή των κοινοτήτων μας. Χώρους και γειτονιές που θα αποδεικνύουν αναδεικνύουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και θα παρέχουν βασικές υπηρεσίες, προσβάσιμες για όλους τους ανθρώπους, για τα ανάπηρα άτομα, για όλους, με γνώμονα τη συμπερίληψη και την κοινωνική ένταξη.

Μερικές σκέψεις μου κλείνοντας: 

1. Εστίαση στην αξιοποίηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου δημόσιου και ιδιωτικού στεγαστικού αποθέματος. Το νέο Μπάουχαουζ θα πρέπει να είναι μηδενικής κατανάλωσης γης.

2. Δημόσιος έλεγχος, διαφάνεια και λογοδοσία

3. Παροχή εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στους σχετικούς με το Μπάουχαουζ τομείς

4. Σεβασμός στην υγεία και στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όσων εργάζονται σε Μπάουχαουζ πρότζεκτ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, θα συμβάλουμε καταθέτοντας τροπολογίες στη γνωμοδότηση. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί