Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιδημοκρατική μεθόδευση – Παραπέμπουν τον Π. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Τοποθετήθηκαν την Τρίτη 1/2 στην Βουλή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων σχετικά με το περιστατικό λογοκρισίας απέναντι στον Π. Πολάκη – Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνικής Λύσης – Σκληρή επίθεση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γ. Ραγκούση – Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ο πρόεδρος της Βουλής, παραπέμπει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου

Συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης, μετά το περιστατικό λογοκρισίας που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Χ. Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Π. Πολάκη, επειδή μιλούσε για το σκάνδαλο Novartis.

Δείτε: Π. Πολάκης: Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα για το πραξικόπημα – Σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει

Πλήρη κάλυψη στον Χαράλαμπο Αθανασίου για την πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή στο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη, όταν έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διέκοψε τη συνεδρίαση, παρείχε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κώστας Τασούλας επέλεξε αρχικά να εμφανιστεί ήπιος μένοντας αποκλειστικά στο γράμμα του Κανονισμού, ενώ μετά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ανέβασε και αυτός προκλητικά τους τόνους, απευθύνοντας συστάσεις και νουθετώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, και λέγοντας απαξιωτικά: «Το πολύ να βραχνιάσετε. Κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό τον λόγο πήραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και ο Π. Πολάκης, ο οποίος μίλησε για «κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από τον προεδρεύοντα κ. Αθανασίου». 

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, «για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Τρομοκρατείτε όποιον διαφωνεί, κατήγγειλε ο Ραγκούσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γ. Ραγκούσης από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε την πράξη φίμωσης του Π. Πολάκη, τονίζοντας κατά την ομιλία του: 

«Καταφύγατε σε δυο τακτικές που δε σας αρμόζουν θεσμικά και προσωπικά κ. Πρόεδρε. Αφενός δε μπορεί να καταφεύγετε σε παραποίηση πραγματικών περιστατικών και αφετέρου να μην μιλάτε για τον ελέφαντα στο κοινοβούλιο που είναι η πρωτοφανής αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με αυτά που έλεγε.

Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού που κάνει λόγο για την απρεπή συμπεριφορά βουλευτών η χθεσινή ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη δεν ήταν ούτε απρεπής, ούτε υβριστική, ούτε συκοφαντική. Βρείτε μια λέξη που μπορείτε να την ταξινομήσετε σε αυτές τις κατηγορίες δεν υπάρχει καμία!

Ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε χθες ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κανονισμού, επειδή μίλησε για τη Νοβάρτις κι όχι γιατί ήταν απρεπής! Επίσης δεν έδωσε σε άλλον βουλευτή το λόγο έπειτα από το επεισόδιο κι ως εκ τούτου ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή κι όμως ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση για έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή. Και χθες και σήμερα ο Πρόεδρος δεν επέβαλε μομφή άρα επιβεβαιώνεται πως ο λόγος της διακοπής Πολάκη ήταν ενάντια στον κανονισμό.

Δεν ήταν εκτός θέματος χθες ο κ. Πολάκης γιατί τότε και ο ομιλητής της ΝΔ κ. Υψηλάντης που μίλησε για τη Νοβάρτις αμέσως πριν ήταν εκτός θέματος κι όμως δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος. Έχουμε εδώ μια ακραία προσπάθεια στέρησης λόγου.

Δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης του λόγου από βουλευτή με βάση μάλιστα έναν κανονισμό που, ανάμεσα στα άλλα, λέει πως δεν επιτρέπεται οι βουλευτές να διαβάζουν το λόγο τους από βήματος. Σε κανέναν βουλευτή δεν έχει αφαιρεθεί ο λόγος σε βουλευτή επειδή έχει γραπτό κείμενο.

Δεν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης χθες γιατί η Νοβάρτις είναι απολύτως σχετικό το ζήτημα αυτό με την ανάπτυξη της χώρας, το γεγονός πως υπάρχουν πολυεθνικές που μιζάρουν πολιτικό προσωπικό και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το πιο ακραίο σκάνδαλο είναι το σκάνδαλο Νοβάρτις με παράνομες αυξήσεις φαρμάκων για να θησαυρίζει μια πολυεθνική. Σε ποια χώρα να επενδύσουν οι εταιρείες, σε αυτήν που νοθεύει τον ανταγωνισμό;

Γιατί κ. Γεωργιάδη δε δίνετε στη δημοσιότητα την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης αυτής, όπως σας ζήτησαν με ΑΚΕ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Χθες δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού αλλά παραβίαση του Συντάγματος, του άρθρου 60 που αναφέρει ότι η ελευθερία της βούλησης του βουλευτή δε μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.

Γιατί δεν είναι εκτός θέματος η αναφορά για τη Νοβάρτις. Πρώτον επειδή δε με διακόψατε τόση ώρα που μιλώ για τη Νοβάρτις. Δε με ανακαλέσατε στην τάξη, ούτε ζητάτε πειθαρχικά μέτρα εναντίον μου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν στις ομιλίες τους αναφορές στο σκάνδαλο Νοβάρτις γιατί είναι απολύτως συναφές με την ανάπτυξη της χώρας.

Σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την αντισυνταγματική του ενέργεια χθες.

Σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Γεωργιάδη που, έπειτα από τον κ. Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής, κατέγραφε τη συνεδρίαση με το κινητό του σαν μια ακόμα trash tv της κυβέρνησης Φουρθιώτη.

Υπάρχει συνολικό ζήτημα δημοκρατίας. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μόνο τα γουνάκια του δικαστή δεν φόρεσε όχι για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους φόρτωσε και ποινή. Παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητεί και ακρωτηριάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους.

Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς.

«Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες», όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει.

Όσο η Δεξιά δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις αυτής της παράταξης τόσο κι ό λαός μας δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Νοβάρτις». 

Π. Πολάκης: Κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έκανε ο προεδρεύων κ. Αθανασίου

Σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο κοινοβούλιο ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι δεν έκανε καμία κατάληψη του κοινοβουλίου, αντιθέτως χθες ο προεδρεύων κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Κατά τον Π. Πολάκη, με βάση τα όσα ειπώθηκαν σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, προκύπτει ότι η ΝΔ, τελικά αποδοκιμάζει πρακτικές σαν τις χθεσινοβραδινές.

Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πράξη αρχειοθέτησης των υποθέσεων όσον αφορά στους ‘Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Βασιζόμενος στις 6 σελίδες του σχετικού πορίσματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα τόνισε ότι :

Πρώτον:

Στο κατά πλειοψηφία πόρισμα αρχειοθέτησης αναφέρεται ότι:

Το 2012 η αποζημιωμένη από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνη των φαρμακευτικών εταιρειών στα φαρμακεία ήταν:

Για την Novartis: 157 εκ €

Για την Pfizer 143 εκ €

Για την Astra Zeneca 131 εκ €

To 2014 μετά από ένα χρόνο με τον κ. Γεωργιάδη Υπουργό Υγείας οι αντίστοιχες αποζημιώσεις ήταν:

Για την Novartis 145 εκ €

Για την Pfizer 78 εκ €

Για την Astra Zeneca 82 εκ €

Συμπέρασμα: τη στιγμή που όλες οι άλλες εταιρείες κατακρημνίζονταν, η Novartis είχε απλά μια μείωση της τάξης του 7%.

Αν αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση τότε τι είναι αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Π. Πολάκης.

Δεύτερον:

Για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους η εταιρεία Novartis το 2013 πούλησε 130 εκ € και πληρώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ 130 εκ €.

Για τις υπόλοιπες εταιρείες, όμως, οι πληρωμές δεν έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα. Πιο αναλυτικά:

Η εταιρεία Avie πούλησε φάρμακα αξίας 51 εκ € και εισέπραξε 14 εκ €.

Η εταιρεία Merck πούλησε φάρμακα αξίας 50 εκ € και εισέπραξε 28 εκ €.

Η εταιρεία Amgen πούλησε φάρμακα αξίας 49 εκ και εισέπραξε 25 εκ €.

Η εταιρεία Roche πούλησε φάρμακα αξίας 81 εκ και εισέπραξε 76 εκ €.

Ποιος παίρνει την πολιτική απόφαση για μια τέτοιου είδους προνομιακή διαχείριση πληρωμής των διαφόρων εταιρειών η οποία προφανώς και επηρεάζει τον ανταγωνισμό.

Τρίτον:

Ο κ. Γεωργιάδης αναλαμβάνει τον Ιούνιο Υπουργός Υγείας, τον Σεπτέμβριο υπογράφεται Υπουργική Απόφαση η οποία αλλάζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων και η οποία ευνοεί τη Novartis.

Στην πράξη αρχειοθέτησης αναφέρεται ότι ο κ. Γεωργιάδης, τέλος Φλεβάρη, με νέα Υπουργική Απόφαση επανάφερε το προηγούμενο καθεστώς, θίγοντας τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών άρα και της Novartis. Δηλαδή το ίδιο άτομο το οποίο ευνοεί συγκεκριμένη εταιρεία απαλάσεται καθώς μετέπειτα αλλάζει προηγούμενη Υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «οποιαδήποτε προσπάθεια να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με τη λογική. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Α. Γεωργιάδης ή αν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας, που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει και γιατί το πράττει»

Δηλαδή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει το ακαταλόγιστο.

Αυτό είναι το πόρισμα που αρχειοθετεί την υπόθεση του κ. Γεωργιάδη.

Καταλήγοντας ο Π. Πολάκης τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι στην ουσία η εκ νέου οργάνωση του πλαισίου διαφθοράς για την επόμενη περίοδο, καθώς από τις διατάξεις του προκύπτει η περαιτέρω ενίσχυση ων δυνατών προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο καταστροφής των μικρομεσαίων.

Μέρα25: Επιλεκτική απαγόρευση στον κ. Πολάκη να μιλά εκτός θέματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μέρα25, Κλ. Γρηγοριάδης, ανέφερε στην Βουλή: 

Αν κάθε φορά που βουλευτής ή υπουργός μιλούσε εκτός θέματος, έκλειναν τα μικρόφωνα, και εν τέλει τη Βουλή, η Βουλή θα ήταν μονίμως κλειστή.

Οι υπουργοί μιλούν εκτός θέματος όποτε θέλουν. Και το χειρότερο; Συστηματικά καταθέτουν εκτός θέματος εκτρωματικές τροπολογίες τις οποίες περνούν πριν προλάβει το Κοινοβούλιο να τις συζητήσει, εξευτελίζοντας τον κοινοβουλευτισμό με την πλήρη ανοχή του Προέδρου της Βουλής.

Οι κυβερνήσεις ολοκληρώνουν την, επί της ουσίας, κατάργηση της Βουλής με την πρακτική πολυνομοσχέδιων που περνούν στα γρήγορα (fast track) έτσι ώστε κανείς βουλευτής να μην μπορεί να είναι… εντός θέματος!
Υπό το πρίσμα αυτής της εσκεμμένης απαξίωσης της Βουλής (την οποία το ΜέΡΑ25 έχει στηλιτεύσει εμπεριστατωμένα), το χτεσινό περιστατικό στη Βουλή οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

  • Η επιλεκτική απαγόρευση στον κ. Πολάκη να μιλά εκτός θέματος (όταν Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και λοιποί βουλευτές σπάνια μιλούν εντός θέματος), αποτελεί πολιτική επιλογή του Προέδρου της Βουλής που μόνο ως θεσμική δεν μπορεί να κριθεί
  • Η ουσία του περιστατικού είναι η ουσιαστική υποβάθμιση του εγκλήματος της Novartis σε «γραφικότητα».

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει τον διαχρονικό εξευτελισμό της Βουλής των Ελλήνων (με την «βούλα» του Προέδρου της) και την συγκεκριμένη προσπάθεια της ολιγαρχίας να εμφανίζεται ως «γραφικός» όποιος πολίτης εξακολουθεί να προβληματίζεται για το γεγονός ότι το έγκλημα της Novartis πάει, όπως πιο παλιά εκείνο της Siemens, στο αρχείο της κλεπτοκρατίας.

ΚΚΕ: Δεν δικαιολογείται η στάση του προεδρεύοντος

Ενάντια στην στάση του προεδρεύοντος Χ. Αθανασίου τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας την επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής, η οποία πάντως δεν μπορεί να οδηγεί σε παρεμπόδιση και καθοδήγηση της έκφρασης.

Χαρακτήρισε το περιστατικό μεταξύ Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη «κακόγουστο σόου», χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του προεδρεύοντος που πυροδότησε την κατάσταση και χθες και σήμερα, και μάλιστα στη συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, με το αντιλαϊκό περιεχόμενο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί