Τρίτη πόλη σε lockdown στην Κίνα – 20 εκατομμύρια άνθρωποι κλεισμένοι σπίτι

Επιστρέφει ο κορονοϊός στην Κίνα, αυτή τη φορά υπό την απειλή της Όμικρον, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλλουν καθολικά λοκντάουν σε πόλεις εκατομμυρίων για μερικά κρούσματα.

Περίπου ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό καθεστώς καθολικού lockdown και απαγορεύσεων στην Κίνα, εξαιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον. Άλλη μία πόλη μπήκε σε λουκέτο με απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πέμπτο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να σαρώνει σταδιακά την ασιατική χώρα.

Πρόκειται για την Ανγιάνγκ, μία πόλη 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και την τρίτη κατά σειρά κινεζική πόλη στην οποία επιβάλλεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και διακοπή των περισσότερων δραστηριοτήτων, ανεβάζοντας στα 20 εκατομμύρια το σύνολο του  πληθυσμού στην Κίνα που βρίσκεται υπό αυστηρότατα μέτρα. Σημειώνεται ότι η Ανγιάνγκ αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο με ιστορική σημασία για την Κίνα και το φεουδαλικό της σύστημα κατά την αρχαιότητα.

AP PHOTO

Η απόφαση της κυβέρνησης ήρθε μετά την ανακάλυψη δύο κρουσμάτων της Όμικρον στην πόλη. Δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι οι διάρκεια των νέων μέτρων στην Ανγιάνγκ, αφού αναμένονται πρώτα τα αποτελέσματα των μαζικών ελέγχων για την Covid-19 που θα γίνουν στον πληθυσμό της πόλης, σύμφωνα με το επιδημιολογικό μοντέλο που ακολουθεί η Κίνα όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Παράλληλα, άλλοι 13 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες σε lockdown στην πόλη Σιάν, καθώς και 1,1 εκατομμύρια στην πόλη Yuzhou την τελευταία βδομάδα.

AP PHOTO
AP PHOTO

Στο μεταξύ, η εμφάνιση περιστατικών Covid μεταξύ μαθητών στο Χονγκ-Κονγκ ανάγκασε τον δήμαρχο Κάρι Λαμ να ανακοινώσει το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και δημοτικών της πόλης από την ερχόμενη Παρασκευή, μέχρι την Κινεζικό Νέο Έτος την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη.

«Παλιά τους τέχνη κόσκινο» το lockdown στην Κίνα

Πάντως, η Κίνα φαίνεται να μην έχει ξεμπερδέψει με τον ιό, ούτε με την πολιτική της επιβολής οριζόντιων καθολικών απαγορεύσεων σε περιοχές της, μετά την περσινή μάχη με τη νόσο της Covid-19. Τα lockdown που έχουν επιβληθεί σήμερα είναι τα μεγαλύτερα από τότε που έκλεισε εντελώς η Ουχάν και μεγάλο τμήμα της χώρας στην αρχή της πανδημίας. Πλέον, η πολιτική των αρχών επικεντρώνεται περισσότερο στον αποκλεισμό μικρότερων περιοχών στις οποίες εντοπίζονται περιστατικά Covid παρά στην εφαρμογή ευρύτερων οριζόντιων lockdown σε αυτή την πολυπληθή χώρα.

Να διασωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Η άμεση αναχαίτιση του νέου κύματος που πλήττει την υφήλιο είναι πρώτης σημασίας για την Κίνα καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Φλεβάρη, και το τελευταίο πράγμα που θέλει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι η διασπορά της Όμικρον στη χώρα. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή του διεθνούς θεσμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί