Αίτημα δημοσιογράφων για νέα σύμβαση προστασίας τους από τον ΟΗΕ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), δημοσίευσε έναν εκ των βαρύτερων απολογισμών σε σχέση με απώλειες δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης, που δολοφονήθηκαν το 2021.

Η κρίση που απαντά σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά την διαρκή προσπάθεια εξόντωσης της ελευθερίας του τύπου, λαποτυπώνεται στον τραγικό αριθμό των σαράντα πέντε ανθρώπων που δολοφονήθηκαν το 2021,ωσε συμβάντα που σχετίζονται με τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένων και των στοχευμένων δολοφονιών, των θανάτων λόγω διασταυρούμενων πυρών αλλά και των βομβιστικών επιθέσεων.

Η ομοσπονδία, η οποία αριθμεί 600.000 μέλη σε 140 χώρες, επισημαίνει στην ανακοίνσή της ότι ο αριθμός των 45 νεκρών εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης, είναι κατά το ένα τρίτο μικρότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (65), όμως ο απολογισμός παραμένει βαρύς στην Ασία, ιδίως στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Υπογραμμίζεται ότι από το 1991 έχουν δολοφονηθεί σε όλον τον κόσμο 2.721 δημοσιογράφοι, γεγονός που αναγκάζει την ομοσπονδία να επιμένει για μια «νέα σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δημοσιογράφων».

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της περιορισμένης έκθεσης των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, καθώς ολοένα και λιγότεροι είναι αυτοί που καλύπτουν» τα γεγονότα στις εμπόλεμες ζώνες, εξήγησε η IFJ. «Ταυτόχρονα, οι απειλές που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες και καρτέλ των ναρκωτικών, από τις παραγκουπόλεις του Μεξικού μέχρι τους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων στην Ελλάδα και την Ολλανδία, εξακολουθούν να αυξάνονται και εξηγούν τις πολλές στοχευμένες δολοφονίες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ανά περιοχή, τη χρονιά που φεύγει, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται στην κορυφή της μακάβριας λίστας, με 20 δολοφονίες. Ακολουθεί η Αμερική (10), η Αφρική (8), η Ευρώπη (6) και η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόσμος (μόνο ένας). Σε αυτές τις 45 δολοφονίες προστίθεται και ο θάνατος από ατύχημα δύο δημοσιογράφων στο Ιράν.

«Μολονότι η μείωση που παρατηρήθηκε το 2021 είναι «καλή είδηση», δεν αποτελεί παρά ελάχιστη παρηγοριά για τη βία που συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε δημοσιογράφους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν (9), το Μεξικό (8), η Ινδία (4) και το Πακιστάν (3), εκτιμά η IFJ. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ στοχοθετούνται συχνά επειδή καταγγέλλουν τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κατάχρηση εξουσίας στις κοινότητές τους, τι πόλεις τους και τις χώρες τους» όπως τονίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί