Αυξάνονται οι νεκροί από το ναυάγιο στη Φολέγανδρο

Μεγαλώνει η τραγωδία με πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολεγάνδρου, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα νεκροί τρεις άνδρες, με τους διασωθέντες να είναι στους 12.

Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα, όταν και έγινε γνωστό πως βυθίστηκε πλαστικό σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, που φέρονται να είναι ιρακινής, αιγυπτιακής και συριακής καταγωγής, το πλαστικό σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη, εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Ένας εξ αυτών δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 30 άνθρωποι, ενώ κατ’ άλλον ήταν πάνω από 50 οι επιβαίνοντες.

Σημειώνεται επίσης ότι μόνο δύο εκ των 12 διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δε φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Πλωτό σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε στη θαλάσσια, είναι καλά στην υγεία τους και επέβαιναν σε μικρή βοηθητική λέμβο. Όλοι τους περισυνελέγησαν από πλήρωμα σκάφους του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη. Πρόκειται για μία γυναίκα, επτά άνδρες και τέσσερις εφήβους.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν, όπως έκανε γνωστό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, εκτός από το ΠΑΘ, τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κι ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος c-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν με ένταση 4 Μποφόρ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

ΚΚΕ: Κενό γράμμα η «ανάκτηση του ελέγχου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση

«Ακόμα ένα θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο, με δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο επιβεβαιώνει πως η «ανάκτηση του ελέγχου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση, αποτελεί κενό γράμμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες ενός ακόμη δυστυχήματος, αλλά και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στους διασωθέντες» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Τα κυκλώματα των διακινητών, στα οποία σκόπιμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση, βρίσκουν έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στο συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τρέφονται από την πολιτική του εγκλωβισμού, την απαράδεκτη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας, όπως επίσης από την πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών » επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Αυτό που επείγει είναι να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, να καταργηθεί η κοινή δήλωση EE-Τουρκίας και να γίνουν πράξη οι Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κι από εκεί να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Διαφορετικά, οι ξεριζωμένοι-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων και θα κάνουν το ταξίδι του τρόμου στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τραγικά ναυάγια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί