Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου για την Ανακύκλωση – Γνωρίστε τον «Μίνω Ανακύκλωντα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα: Συμμετέχουμε, Ανακυκλώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε» την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός,  ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι καθήκον μας απέναντι στους δημότες και κυρίως απέναντι στα νέα παιδιά, να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και ενεργειών καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε το Ηράκλειο να καταστεί πόλη – πρότυπο όσον αφορά στην ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία. Ήδη προχωράμε με μεθοδικά βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Προσωπικά θα αναφερθώ μονάχα στο επίκεντρου του σχεδιασμού μας, το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο σημείο “Μαύρος Σπήλιος” στην Νέα Αλικαρνασσό. 

Ένα πρωτοποριακό έργο με περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που όταν θα ολοκληρωθεί, θα αλλάξει εντελώς και προς το καλύτερο όχι μόνο ολόκληρη την περιοχή, αλλά σε βάθος χρόνου και την σχέση των πολιτών του Ηρακλείου με την ανακύκλωση.  Ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΣΔΑΚ, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την μετατροπή της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων σε  ΜΕΑ, που αποτελεί ενδεχομένως το σημαντικότερο υποέργο εντός του Πάρκου. 

Παράλληλα, συνεχίζουμε με μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως η ανάπτυξη νέων  ρευμάτων ανακύκλωσης, η ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, η δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης, η υπογειοποίηση των κάδων σε δέκα  σημεία της πόλης κ.ά. την προσπάθεια να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ανακύκλωση και την πρακτική της διαλογής στην πηγή.  Η εκπαίδευση των παιδιών και οι επισκέψεις στα σχολεία αποτελούν επίσης καίριο σκέλος αυτής της διαδικασίας: αν μάθουμε στα παιδιά να ανακυκλώνουν, θα ανακυκλώνουν και οι μεγάλοι». 

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης και ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Ζαχαρίας Καλογεράκης

Την πολιτική και τις δράσεις του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με την Ανακύκλωση παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρωταρχικός Σκοπός για την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι η αύξηση της ανάκτησης ανακυκλώσιμων και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας. Είμαστε έτοιμοι μετά από δουλειά και σχεδιασμό που παρουσιάζουμε σήμερα να ανεβάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης που ορίζει ο νέος Ν 4819/2021 ελαχιστοποιώντας την εναπόθεση στο ΧΥΤΑ. 

Η έναρξη της συλλογής των Βιοαποβλήτων μέχρι τέλος 2022, τα 2 πράσινα σημεία, η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου είναι κομβικά έργα για την επίτευξη των στόχων» 

Ο κ. Βαρδαβάς παρουσίασε επίσης την υφιστάμενη κατάσταση της ανακύκλωσης στην πόλη και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που νομοθετούνται από την Πολιτεία. «Για την εφαρμογή όλων αυτών των πολίτικων χρειαζόμαστε την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητή συμμετοχή τους στις δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Το περιβαλλοντικό κόστος είναι πολλαπλάσιο του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και είμαστε υποχρεωμένοι έναντι των επόμενων γενεών να το αναλάβουμε».

Ομιλίες και παρεμβάσεις έκαναν οι Ευγενία Στυλιανού (Γενική Γραμματέας Δήμου Ηρακλείου), Νικήτας Μαυράκης  (Σύμβουλος Δημάρχου Ηρακλείου), Διαμαντής Σκορδίλης (Πρώην Γενικός Διευθυντής ΕΟΑΝ), Πόπη Μπορμπουδάκη (ΕΣΔΑΚ), Θρασύβουλος Μανιός (Αντιπρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου), Φένια Γάλιου (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) και Μανώλης Σκαρβελάκης (Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών Προγραμματισμού και Ανακύκλωσης Δήμος Ηρακλείου).

Παρευρέθηκαν επίσης , ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγγος,  οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Μαρίνος Παττακός, Γιώργος Σισαμάκης κ.ά.

Ποιος είναι ο «Μίνως Ανακύκλωντας»

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε, εκτός από τον σχεδιασμό των δράσεων Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου και το Επικοινωνιακό Σχέδιο για το συγκεκριμένο, εξαιρετικά σημαντικό θέμα. 

Κεντρική φιγούρα της καμπάνιας του Δήμου είναι ο «Μίνως Ανακύκλωντας», ένας «Κρητικός σούπερ – ήρωας που έχει στόχο να μάθει στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους πώς και που θα ανακυκλώνουν». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του ο κ. Μαυράκης: «Ο “Μίνως Ανακύκλωντας” , με την οξύτατη όρασή του μπορεί να ξεχωρίσει τα ανακυκλώσιμα υλικά, με μια ματιά!
Είναι σωματώδης, είναι δυνατός είναι και ακούραστος. Και το βασικότερο; Ψάχνει και άλλους μικρούς και μεγάλους σούπερ-ήρωες για να φτιάξει τη δική του ομάδα καταπολέμησης της ρύπανσης του περιβάλλοντος! τους «THE RECYCLERS»»!

Με πρωταγωνιστή τον «Μίνω Ανακύκλωντα» ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις  (ενημερωτικά φυλλάδια, τηλεοπτικά σποτ, εκδηλώσεις σε σχολεία, ημερίδες κ.ά). ώστε η ανακύκλωση να γίνει προσιτή και διασκεδαστική για τους μαθητές και τους γονείς τους. 

Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της έναρξης του έργου «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση (ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020)» του Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί