Δήμος Ηρακλείου: Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στο επίκεντρο υπόγειοι και καφέ κάδοι 

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό των δράσεων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε από το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Γιαλιτάκη στην Υπηρεσία Καθαριότητας την Τετάρτη 17/4. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην επιτυχημένη χρήση και λειτουργία των υπόγειων κάδων. Με αυτό το δεδομένο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξασφάλιση περισσότερων υπόγειων κάδων έτσι ώστε να επεκταθεί η χρήση τους και σε άλλα σημεία του Δήμου. 

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι 100 υπόγειοι κάδοι αφορούν τις περιοχές Μπεντεβή, Κηπούπολης, Κνωσσού, πάρκου Ερυθραίας, Άγιου Κωνσταντίνου, Μασταμπά και Ατσαλένιου. Ο καθένας έχει τη χωρητικότητα 2,5 συμβατικών κάδων απορριμμάτων, γεγονότος το οποίο επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. 

Έμφαση δόθηκε επίσης και στο θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων καθώς συζητήθηκε ο συντονισμός για την εγκατάσταση των καφέ κάδων στις γειτονιές του Δήμου. Όπως τονίστηκε, με την ορθή χρήση των καφέ κάδων επιτυγχάνεται η εκτροπή των βιοαπόβλητων από τα σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που φτάνει στους χώρους υγειονομικής ταφής, συνεπώς και στη μείωση των τελών ταφής που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ηρακλείου. 

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση περίπου 1170 καφέ κάδων χωρητικότητας 240 λίτρων δίπλα στους συμβατικούς κάδους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν μοιραστεί στους δημότες περίπου 15.000 οικιακοί καφέ κάδοι χωρητικότητας 10 λίτρων καθώς και ενημερωτικό υλικό για τη χρήση τους και για τα υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτούς. Η ενημερωτική καμπάνια πρόκειται να επαναληφθεί με την εγκατάσταση των εξωτερικών καφέ κάδων. 

Σημειώνεται τέλος, ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστούν οι συσκέψεις που αφορούν την καθαριότητα και το πράσινο στο Δήμο Ηρακλείου καθώς αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί