Μ. Συντυχάκης: Να γίνουν επείγουσες προσλήψεις στις ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου που έχουν ως αποτέλεσμα τις επισφαλείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Μονάδα για προσωπικό και ασθενείς, εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ζήτησε να γίνουν επείγουσες προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού στη ΜΕΘ, ιδιαίτερα από τον νοσηλευτικό κλάδο και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου για την επαναλαμβανόμενη και συστηματική υποτίμηση της λειτουργίας της, για τα προβλήματα στελέχωσης από νοσηλευτικό προσωπικό στη Μονάδα, που υποβαθμίζουν το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας και θέτουν σε κίνδυνο βαρέως πάσχοντες.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα σημείωσε, παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση της νοσηλευτικής στελέχωσης της ΜΕΘ, με μετακινήσεις που δεν αντικαθίστανται πλήρως ή αντικαθίσταται από άτομα χωρίς σχετική εκπαίδευση και εμπειρία, επιφορτίζοντας το ήδη επιβαρυμένο έργο του προσωπικού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ αποχώρησαν 19 άτομα με πολυετή εμπειρία, μεταφέρθηκαν μόλις 13 άτομα με ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία. Συνολικά σήμερα υπηρετούν 45 νοσηλευτές των οποίων μάλιστα οι συμβάσεις λήγουν τον Μάρτη του ‘22 ενώ τα ρεπό που δικαιούνται και δεν έχουν πάρει, αγγίζουν τα 400.

Σημείωσε ακόμα, πως επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργεί και η χωροταξία της ΜΕΘ (5 σε σειρά αίθουσες) καθώς σε κάθε αίθουσα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας έμπειρος νοσηλευτής, πράγμα αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε επίσης το προσωπικό να ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με την αποδυνάμωση και εμπορευματοποίησή τους, επιχείρησε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που έχει αποδυναμώσει τον δημόσιο τομέα προς όφελος των ιδιωτών, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη δημιουργία κλινών ΜΕΘ και σε προσλήψεις. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, κάτι για το οποίο – όπως είπε – δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά η έλλειψη των νοσηλευτικών ειδικοτήτων που χρειάζονται, ειδικά για τις ΜΕΘ. Παραδέχθηκε επίσης, ότι τις ελλείψεις ενέτειναν οι αναστολές εργασίας στο μη εμβολιασμένο προσωπικό, και υπεραμύνθηκε της πρακτικής των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για να καλύψει τα κενά. Επίσης, υπερασπίστηκε την πολιτική των συμπράξεων με τους ιδιώτες έναντι αμοιβής, για την χρήση ΜΕΘ και προσωπικού. 

Ακριβώς αυτή την πολιτική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας, κατήγγειλε στη δευτερολογία του Μ. Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προβλέψει την κατάσταση, καθώς εδώ και δύο χρόνια βιώνουμε την πανδημία και να είχε προσλάβει εγκαίρως μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.Αντίθετα, σημείωσε, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μετακινήσεις προσωπικού, κλείσιμο ή συγχώνευση κλινικών, μετατροπή απλών κλινών σε ΜΕΘ, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους αλλά και στη νοσηλεία των ασθενών ενώ ευνοεί τους ιδιώτες κλινικάρχες. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί