Μετά τον σάλο και την αμφισβήτηση: Επίκαιρη Ερώτηση Ξανθού για την «προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ»

Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Υγείας για «την προτεραιοποίηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ» κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός μετά την αμφισβήτηση της καταγγελίας του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί VIP ΜΕΘ, τη μη συνυπογραφή της Ερώτησης που κατατέθηκε από την αν. τομεάρχη Δώρα Αυγέρη και τη σχεδόν μεταμεσονύκτια δήλωση – απάντηση στα συμπολιτευόμενα Μέσα.

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός ζητά εξηγήσεις από τον Θάνο Πλεύρη για τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής, τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ, προκαλώντας την απορία γιατί απλά δεν συνυπέγραψε από κοινού με την κ. Αυγέρη την Ερώτηση & ΑΚΕ που κατατέθηκε χθες με παρεμφερές περιεχόμενο.

Και εν πάση περιπτώσει, αφού ο κ. Ξανθός με τη χθεσινοβραδινή του δήλωση ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε λόγος συνυπογραφής της Ερώτησης της κ. Αυγέρη εξαιτίας της έγκρισης που έδωσε για την κατάθεση της, γιατί σήμερα καταθέτει νέα Επίκαιρη Ερώτηση και δεν φρόντισε να συμπεριληφθούν στην Ερώτηση που κατατέθηκε χθες όσα τυχόν νέα σημεία θέτει σήμερα;

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί με προκλητική αδράνεια και ολιγωρία την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να αποτρέψει την ολοσχερή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με Covid-19 αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Μπροστά σε αυτό το δραματικό αδιέξοδο, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο επιμερισμός της νοσηλείας περιστατικών covid (διασωληνωμένων και μη) με επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Μόνο έτσι μπορούν να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ covid στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το καθημερινό δράμα των συγγενών τους για μια πολύτιμη θέση σε Μονάδα Εντατικής, είναι η κορυφαία πράξη της κυβερνητικής αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών της ευθυνών για την μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του εξελισσόμενου επιδημικού κύματος. Όσο λοιπόν η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο η αδιαφανής διαχείρισή της από το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών, γίνεται πιο κραυγαλέα. Και όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας και σε γενικευμένη κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική.

Επειδή δεν είναι ανεκτό να χάνονται καθημερινά άνθρωποι αβοήθητοι και χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα εκτός ΜΕΘ, ενισχύοντας το κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος υγείας και «πυροδοτώντας» την επιθετικότητα εναντίον των λειτουργών του, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ; Ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους; Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας;

2. Ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί