Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τους πολίτες στον Νομό, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους τοπικούς Φορείς, να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης. Πρόκειται για μια διαδικασία κρίσιμη για την προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Νομό, πόλο έλξης επισκεπτών, πηγή ανάπτυξης του τόπου μας και καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής μας.

Βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 προς όφελος των τοπικών κοινωνιών ως δημόσιο κοινό αγαθό, απέναντι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων αλόγιστης εκμετάλλευσης για τον πλουτισμό «ημέτερων». Για τον λόγο αυτό αναβάθμισε και επέκτεινε τις αρμοδιότητες 36 τοπικών Φορέων Διαχείρισης, ενώ ενέκρινε  κάποιες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) (μεταξύ αυτών και του Ελαφονησίου και των Λευκών Ορέων οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια). Επιπλέον ξεκίνησε διαδικασία για σύνταξη ΕΠΜ και στις 445 ΠΠ της Χώρας (καθώς πολλές δεν διέθεταν, και οι υπάρχουσες έπρεπε να επικαιροποιηθούν) για τις οποίες θα εκδίδονταν Προεδρικά Διατάγματα, θα αποκτούσαν δηλαδή ισχύ νόμου προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο της χώρας. 

Την απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανέτρεψε ο «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος της ΝΔ που τους κατάργησε, παραδίδοντας το φυσικό περιβάλλον βορά στα οικονομικά συμφέροντα, χαλαρώνοντας τα κριτήρια για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και ορίζοντάς τα με πολεοδομικούς όρους. Αντί 36 τοπικών, όρισε ένα κέντρο διοίκησης στην Αθήνα, απόφαση στην οποία ελχιστα αντιτάχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες που θίγονταν. Λόγω ευρωπαϊκών δεσμεύσεων δεν μπόρεσε να ακυρώσει τη διαδικασία για τις νέες ΕΠΜ.

Η εκχώρηση δημόσιων αγαθών, η αδιαφορία για το συμφέρον της κοινωνίας, το ξεπούλημα υπηρεσιών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και της Φύσης, κάθε αποκούμπι δηλαδή του αδύναμου, αποτυπώνεται και σε αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονική πολιτική. Τέτοιες πολιτικές αναδεικνύουν τη βαθιά αντίθεση μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι τα λεφτά αποτελούν ανώτερη αξία από τον Άνθρωπο. Είναι η βαθιά αντίθεση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς που, υποκριτικά, πολλοί καλοθελητές προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ανύπαρκτη ή τουλάχιστον ξεπερασμένη…

Καθήκον μας είναι η υπεράσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε δημόσιου αγαθού που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, στηρίζει την οικονομία του τόπου μας, εγγυάται την αειφόρο ανάπτυξη και αφήνει πλούσια κληρονομιά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλούμε σε συμμετοχή στη διαβούλευση για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης και τον προσδιορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων, στην άσκηση πίεσης για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν «διαμάντια» όπως η Σαμαριά, το Λαφονήσι, η Γαύδος, ο Μπάλος, η Γραμβούσα και θα «βάζουν φρένο» στην αλόγιστη, ακραία και καταστροφική οικονομική υπερεκμετάλλευση

                                                 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί