Ν. Τζανάκης: Ανοσία 60-62% στο τέλος Αυγούστου

Έντονη είναι η ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται, «κοκκινίζοντας» το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνώσεων. Την ίδια στιγμή, τα μίνι lockdown βρίσκονται στο τραπέζι, όπως φάνηκε και στην ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας όπου ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μύκονο και την Ίο.

Από την πλευρά του, σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για την πιθανότητα lockdown σε νησιά όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος.

Όπως εξήγησε, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Σημείωσε, επίσης, ότι το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας ενώ οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», είπε.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Στο κομμάτι των εμβολίων, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν» ενώ εκτίμησε πως η ανοσία θα αγγίξει το 60-62% στο τέλος Αυγούστου.

Όσον αφορά το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί