Κοντά στην καταστροφή οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης – Απούλητα τα προϊόντα, καταλήγουν στα σκουπίδια

Μπροστά σε μια καταστροφή βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, καθώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν.
Αντιθέτως, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό).

Τα στοιχεία αυτά αναφέρει με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια.

Η επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Επιτακτική η οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά Κρήτης»

Κε Υπουργέ

Σε συνέχεια από την 6/4/2021 (ΕΞ 460) επιστολή μας για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα  θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, σας στέλνουμε εκ νέου επιστολή αγωνίας για το ίδιο θέμα.

Δυστυχώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αντιθέτως, ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό). 

Παρόλα αυτά, σήμερα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια  δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια. 

Αναπόφευκτο είναι πλέον (με  τις υπάρχουσες συνθήκες) ότι οι μεταβολές που θα προκύψουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο θα επιφέρει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων στην τοπική οικονομία της Κρήτης καθώς και στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.

Πολλές εκτάσεις θα μείνουν εκτός παραγωγής ενώ σε άλλες θα γίνει αλλαγή καλλιέργειας, που σημαίνει ανισορροπία στα υπόλοιπα είδη.

Από τα παραπάνω σας καλούμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λεπτομερείς ανάλυση του θέματος δια ζώσης και εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσετε σήμερα μια ουσιαστική λύση που θα βγάλει από το τέλμα χιλιάδες παραγωγούς θερμοκηπιακών κηπευτικών.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση.

                                                                                               Εκ του Δ.Σ.

      Ο  Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας                          

     Γαϊτάνης Ιωάννης          Βιαννιτάκης Μιχαήλ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί