Αγροτικές ενισχύσεις: Στη Βουλή από τον Χ. Μαμουλάκη η απουσία πολιτικής βούλησης για τη στήριξη των αγροτών

Την απουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση των αγροτών, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη και 39 ακόμα Βουλευτών.

«Με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερο την αγροτική οικονομία, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, η οικονομική θέση των αγροτών έχει επιδεινωθεί δραματικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επέκταση της αποζημίωσης των 30 € ανά στρέμμα έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της παραγωγής με επίκεντρο το προϊόν αντί τον παραγωγό, καθώς επίσης και η αύξηση του προϋπολογισμού χρηματοδότησης των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης, βοηθώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.».

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στο ότι η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, το κλείσιμο της εστίασης και οι περιορισμοί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει ως συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων. Εκτός όμως από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής από την δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο. Καταστροφή τόσο ποσοτικής, όσο και ποιοτική στην παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20 που επέφερε κάθετη πτώση στην τιμή του προϊόντος κατά 50% και για την οποία η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση. Ενδεικτικό είναι ακόμα και το ότι μετά τη σύνταξη του φακέλου από την περιβόητη Επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αυγουλά και την υποβολή της έκθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, ακόμα δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, η καταβολή έστω και της συμβολικής αποζημίωσης των 30 € ανά στρέμμα, δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των 670.000 ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, παρά μόνο τους 115.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μια επιλογή παράλογη, αφού θα έπρεπε να έχει αποζημιωθεί η καταστροφή του προϊόντος και όχι επιλεκτικά μια μικρή κατηγορία αγροτών.

Στα παραπάνω, μπορεί να προστεθεί και η άρνηση της Κυβέρνησης για την αύξηση των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης, κάτι που στερεί τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία αγροτών να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση προκειμένου να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Τονίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αγροτικών Ενώσεων, οι αδιάθετες ποσότητες σε ελαιόλαδο, οινικά προϊόντα, πατάτες και σειρά θερμοκηπιακών προϊόντων δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο, ενώ παράλληλα, οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές από την δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο, τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, επηρέασαν καθοριστικά την παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για το εάν προτίθεται να επεκτείνει την αποζημίωση των 30 €  ανά στρέμμα έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της παραγωγής με επίκεντρο το ίδιο το προϊόν, αντί τον παραγωγό, καθώς και αν προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης, βοηθώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί