Η κυβέρνηση σπάει τη διακομματική συμφωνία για τη ψήφο των αποδήμων – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Βορίδη

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – πυροτέχνημα του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων.

Δείτε επίσης: Φουλ για εκλογές: “Πραξικόπημα” του Βορίδη με το τσεκούρι- Νέες αλλαγές στο νόμο για την ψήφο των αποδήμων!

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με το νομοσχέδιο σπάει η διακομματική συμφωνία για τη ψήφο των αποδήμων, μέσω της απάλειψης του ορίου της 35ετούς απουσίας στο εξωτερικό και της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

  • Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  • Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίζεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία «αποτελεί άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας του για άρση των σχετικών περιορισμών και έρχεται σε συνέχεια των δεσμεύσεων που παρείχε η βουλευτής και αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη με συνέντευξη της σε εφημερίδα της ομογένειας για άρση των “άδικων, υποτιμητικών και αχαρακτήριστων αυτών περιορισμών” όπως τους κατονόμασε».

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν το θέμα προέκυψε με τις δηλώσεις του Θεοδώρας Τζάκρη.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης πέταξε το γάντι και κατέθεσε τροπολογία για την εκλογή τεσσάρων βουλευτών από τους απόδημους χωρίς άλλους περιορισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων» και πως «κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε ένθερμο με την τροπολογία του Μάκη Βορίδη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις του ΚΙΝΑΛ.

Το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη

Νομοσχέδιο
Νομοσχέδιο2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί