Συναγερμός στην Ιαπωνία: Εντοπίστηκε νέο στέλεχος του κορονοϊού

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι νέα συρροή κρουσμάτων εμφανίστηκε σε κέντρο μεταναστών στο Τόκιο, παρουσιάζοντας μια νέα πρόκληση καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας της COVID-19.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε 91 κρούσματα στην περιοχή Κάντο της ανατολικής Ιαπωνίας και σε 2 κρούσματα σε αεροδρόμια, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο. Η ιαπωνική κυβέρνηση αυξάνει την επιτήρηση έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού καθώς αυτά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία άρχισε να διανέμει η Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα.

“Μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τα συμβατικά στελέχη και, αν συνεχίσει να εξαπλώνεται εγχωρίως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων”, σημείωσε ο Κάτο.

Το νέο στέλεχος δείχνει να προήλθε από το εξωτερικό, αλλά είναι διαφορετικό από τους άλλους τύπους του ιού που έχουν εντοπιστεί σποραδικά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων. Αυτό φέρει την μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία έχει βρεθεί σε άλλα παραλλαγμένα στελέχη, κάτι το οποίο μπορεί να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 151 κρούσματα των παραλλαγμένων στελεχών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά περισσότερα από 400.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και 7.194 θανάτους από την COVID-19.

Στο μεταξύ 5 μέλη του προσωπικού και 39 ξένοι που κρατούνται σε κέντρο μεταναστών στο Τόκιο διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό.

Και οι 130 άνθρωποι που κρατούνται στο κέντρο υπεβλήθησαν σε διαγνωστική εξέταση για τον ιό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Περιφερειακού Γραφείου Μετανάστευσης του Τόκιο. Κανένας από τους προσβληθέντες δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα και όλοι οι κρατούμενοι που έχουν προσβληθεί παραμένουν σε καραντίνα και έχουν απομονωθεί από τους άλλους.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την υπηκοότητα των κρατουμένων που έχουν προσβληθεί, επικαλούμενους λόγους προσωπικού απορρήτου.

Το σύστημα κράτησης της Ιαπωνίας για αυτούς που παραβιάζουν τη νομοθεσία και αιτούντες άσυλο έχει επικριθεί ευρέως για τις ιατρικές προδιαγραφές του, την επιτήρηση των κρατουμένων και την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

“Πολλοί κρατούμενοι είναι κλειδωμένοι σε μικρούς, κλειστούς χώρους”, δήλωσε ο Μοτόκο Γιαμαγκίσι, ο οποίος είναι επικεφαλής οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. “Είναι λυπηρό που σημειώθηκε ένα τέτοιο ξέσπασμα (του νέου κορονοϊού) στο κέντρο”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα δήλωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία θα λάβει το δεύτερο φορτίο εμβολίων την Κυριακή.

Το δεύτερο φορτίο θα αποτελείται από περίπου 75.000 φιαλίδια του εμβολίου, διευκρίνισε ο Κάνο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποστείλει προμήθειες στην υπόλοιπη χώρα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρόγραμμά της εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Τετάρτη, χορηγώντας στο υγειονομικό προσωπικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Είναι η τελευταία από την Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που άρχισε εμβολιασμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί