Γ. Λογιάδης: Γιατί υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στον τουριστικό κλάδο στα έκτακτα μέτρα στήριξης;

;Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης, με αφορμή την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, μέσω της οποίας ζητά ίση μεταχείριση στα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Για άδικη εξαίρεση του κλάδου των τουριστικών γραφείων(των διοργανωτών εκδρομών, ιδιοκτήτων των τουριστικών λεωφορείων) από τα  έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις, κάνει λόγο  η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων fedHATTA.

Συγκεκριμένα, στην κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας (σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης) στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής άρθρα τα οποία θεωρούνται  συντεχνιακά και μονομερή αναφέρεται :

1. «Καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 01.09.2020 έως 31.12.2020 οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019».

2. «Καταβάλλονται για το έτος 2020 στους εργαζόμενους ξενοδοχειακού κλάδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί εντός του 2020, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα».

Να επισημανθεί ότι οι παραπάνω διατάξεις διασπούν τις τουριστικές επιχειρήσεις σε ξενοδοχειακές και μη ξενοδοχειακές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στον τουριστικό κλάδο και γιατί τα ξενοδοχεία (τα οποία αποτελούν ένα μέρος της τουριστικής αλυσίδας) ευνοούνται από «ειδικές» ρυθμίσεις ενώ ο κλάδος των τουριστικών γραφείων απουσιάζει από τα ανωτέρω μέτρο, αφού όπως είναι γνωστό ο κλάδος έχει πτώση τζίρου πλέον του 90% σε σχέση με το 2019;

Προτίθεται η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις εν λόγω επιχειρήσεις, προκειμένου να διορθωθεί άμεσα η ανωτέρω αδικία και να περιληφθεί ο κλάδος στις παραπάνω διατάξεις;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί