Αν. Ξανθός: Δεν ενισχύεται αλλά αποδυναμώνεται η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

 Ερώτηση Α. Ξανθού  για τον ανορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: «Ανορθολογικός σχεδιασμός ανάπτυξης νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας – Δεν ενισχύεται αλλά αποδυναμώνεται η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου».

Στην ερώτηση του ο κ. Α. Ξανθός τονίζει: «Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 ανέδειξε την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης του με επιπλέον πόρους, ανθρώπινους και υλικούς. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας υστερούσε διαχρονικά στον αριθμό κλινών ΜΕΘ/100.000 κατοίκους (είναι στο 1/2 του μέσου ευρωπαϊκού όρου), όπως επίσης είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προσθέσει 120 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας στο ΕΣΥ (από 438 σε 558, δηλαδή αύξηση 27%) καλύπτοντας όλες τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών, σε περίοδο Μνημονίου και δημοσιονομικής στενότητας και, κυρίως, χωρίς πανδημία. Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να έχει πολιτικό σχέδιο ούτε για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ούτε για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ (απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι δεν άνοιξε ούτε ένα νέο κρεβάτι ΜΕΘ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι την έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020), αναγκάστηκε υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης και του πολιτικού κόστους από την αδυναμία διαχείρισης των διασωληνωμένων, να δρομολογήσει ένα σχεδιασμό που περιελάμβανε κατ’ αρχήν εσωτερικές μετατροπές προϋπαρχουσών ειδικών κλινών (ΜΑΦ, Στεφανιαίων Μονάδων, Καρδιοχειρουργικών και Νευροχειρουργικών ΜΕΘ κλπ), στη συνέχεια την προσθήκη νέων κλινών στις σημερινές ΜΕΘ και τέλος, τη δημιουργία νέων ΜΕΘ αξιοποιώντας δωρεές Ιδρυμάτων και Ιδιωτών (Βουλή, ΙΣΝ, κλπ)». 

Ο κ. Α. Ξανθός συνεχίζει στην ερώτηση του: «Η εικόνα που έρχεται από πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι ανορθολογικός και αγνοεί τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης επιπλέον κλινών ΜΕΘ, σε νοσοκομεία που ήδη διαθέτουν την υποδομή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το μόνο που χρειάζεται είναι η αναγκαία ενίσχυση των Μονάδων τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε νοσοκομεία δηλαδή που δεν προαπαιτείται κάποια χρηματοδότηση για διαμόρφωση χώρων ή προμήθεια νέων μηχανημάτων. Τέτοια περίπτωση είναι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η οποία λειτουργεί 7 κλίνες γενικής ΜΕΘ και μπορεί άμεσα να αναπτύξει σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί 2 επιπλέον κλίνες για ΜΕΘ-Covid, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί με 3 ειδικευμένους γιατρούς. Στην πρόσφατη όμως κατανομή 9 μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν προκηρύχθηκε η κενή οργανική θέση της ΜΕΘ, ενώ στην συμπληρωματική προκήρυξη 18 (από τις 25 που έχουν ανακοινωθεί) νέων θέσεων γιατρών για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, πάλι δεν περιλαμβάνεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Με δεδομένο ότι δύο από τους υπηρετούντες γιατρούς στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα παραιτηθούν για να υποβάλλουν αίτηση σε θέσεις που προκηρύχθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών Νομών, η εξαίρεση της ΜΕΘ του Ρεθύμνου από την προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση και απαξίωση αυτού του πολύ ζωτικής σημασίας τμήματος για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας, ο κ. Α. Ξανθός ρωτά τον κ. Υπουργό Υγείας:

  1. Σκοπεύει να αποκαταστήσει αυτή την ανισότιμη μεταχείριση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί με τη συμπληρωματική στελέχωση της με ειδικευμένους γιατρούς να αναπτύξει άμεσα 2 πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ-Covid για την αξιόπιστη φροντίδα διασωληνωμένων ασθενών με covid-19;
  2. Θα ανταποκριθεί στο κοινό αίτημα όλων των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου (ΔΣ, Ιατρική Υπηρεσία, Επιστημονικό Συμβούλιο, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ) να προστεθούν 3 ειδικευμένοι γιατροί για τη ΜΕΘ στην επόμενη προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για τα νοσοκομεία της Κρήτης; 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί