Αν. Ξανθός: Ανάγκη να υποστηριχθεί και να προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στην Ονιθέ Γουλεδιανών

Το Σάββατο 29/8/2020, ο Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ονιθές στα Γουλεδιανά του Δήμου Ρεθύμνου, μετά από πρόσκληση της Εταιρείας Φίλων Ονιθές. Στην επίσκεψη, εκτός από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας, συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γουλεδιανών, καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ο κ. Α. Ξανθός ξεναγήθηκε στον χώρο από τον αρχαιολόγο κ. Κυριάκο Ψαρουδάκη, διευθυντή της ανασκαφής, η οποία έχει φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και ενημερώθηκε για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα αυτής της αρχαιολογικής έρευνας.

Στην Ονιθέ, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη δραστηριότητα που έβγαλε από την αφάνεια δεκαετιών έναν από τους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ρεθύμνου. Η προσπάθεια ανάδειξης αυτής της περιοχής έχει θεωρηθεί υποδειγματική, καθώς βασίστηκε στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας. Καρπός αυτής της συντονισμένης προσπάθειας ήταν το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με πενταετή διάρκεια, και ήδη έφερε στο φως τμήματα σημαντικών οικοδομημάτων της αρχαϊκής εποχής (7ος-6ος αι. π.Χ.), που κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά για την αρχαιολογική έρευνα. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά το ανασκαφικό πρόγραμμα ματαιώθηκε, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας και ανακόπτοντας τη δυναμική (επιστημονική και κοινωνική) που είχε αναπτυχθεί γύρω από την ανασκαφή.

Ο κ. Α. Ξανθός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το έργο που συντελείται στην περιοχή -και το οποίο δικαιολογημένα έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην τοπική κοινωνία- και υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης και απρόσκοπτης συνέχισης της ανασκαφής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την επιστημονική της αξία αλλά και τα προφανή αναπτυξιακά οφέλη από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής της περιοχής του Ρεθύμνου. Δεσμεύτηκε, τέλος, να συμβάλει με το θεσμικό του ρόλο στην υποστήριξη της ανασκαφής και του ερευνητικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη, καθώς και στην αντιμετώπιση από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί