Ξανά εκτός πινάκων ΑΣΕΠ χιλιάδες αναπληρωτές εξαιτίας του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ

Ζητείται νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει την τεχνική αστοχία και δεν θα πετάει στην ανεργία 2.000 αναπληρωτές

Θεατές στο ίδιο έργο περισσότεροι από 2.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω του γνωστού εδώ και πολλούς μήνες προβλήματος με την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ. Οπως έγραφε η Εφημερίδα των Συντακών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή (3ΕΑ/2019) χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως βλέποντας το όνομά τους στη λίστα με τους απορριφθέντες παρά το γεγονός ότι είχαν όλα τα τυπικά προσόντα και ενώ είχαν ολοκληρώσει -φαινομενικά- τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

«Φαινομενικά», καθώς πολλοί θεώρησαν ότι η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ έχει δρομολογηθεί κανονικά αφού η αίτησή τους υποβλήθηκε με επιτυχία. Μάλιστα τότε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να βρεθεί λύση. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση για εκπρόθεσμη πληρωμή του παραβόλου θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα. Βέβαια, η ρύθμιση αυτή δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα χιλιάδες αναπληρωτές της Ειδικής να μένουν εκτός εκπαίδευσης για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος, στην προκήρυξη 1ΓΕ/2019 που αφορά κυρίως τους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, με περισσότερους από 2.000 αναπληρωτές να βλέπουν τα ονόματά τους στη λίστα με τους απορριφθέντες. Εκπαιδευτικοί που έχουν οργώσει τη χώρα επί πάρα πολλά χρόνια, που καλύπτουν λειτουργικά κενά και που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται λόγω ενός τεχνικού προβλήματος για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρουν. «Αρκετοί, λόγω των ασαφών οδηγιών που μας δόθηκαν, θεωρήσαμε ότι με την καταχώριση του αριθμού τραπέζης, το παράβολο που είχαμε εκδώσει θα πληρωνόταν αυτόματα. Τελικά απορριφθήκαμε γι’ αυτόν τον λόγο.

»Σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας. Δεν γίνεται να μην ενημερωθήκαμε με κανέναν τρόπο ότι δεν είχε γίνει η πληρωμή, όμως οι αιτήσεις μας να εγκρίθηκαν και να πρωτοκολλήθηκαν, και ξαφνικά να πεταγόμαστε στην ανεργία για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ έχουμε όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα! Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν έπραξε με δόλο. Αν είχαμε ενημερωθεί για το κώλυμα, θα είχαμε προβεί άμεσα στην πληρωμή των τριών ευρώ. Τόσο λοιπόν κοστίζουμε για την υπουργό…

»Τα πτυχία, η προϋπηρεσία, οι οικογένειές μας και τα χρόνια που γυρίζαμε την Ελλάδα για να καλύπτουμε λειτουργικά κενά δεν λαμβάνονται υπόψη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα, αναπληρώτρια δασκάλα εδώ και δέκα χρόνια, με τον Βασίλη να συμπληρώνει: «Ιδίως υπό συνθήκες πλάνης και εν μέσω της δύσκολης περιόδου του λοκ ντάουν λόγω κορονοϊού που λάμβανε χώρα η όλη διαδικασία, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε απόρριψη των αιτήσεων. Η αρχή της τυπικότητας της διαδικασίας δεν μπορεί να φτάνει μέχρι του σημείου της τυπολατρίας σε βάρος της αξιοκρατίας».

Εκατόν έξι απορριφθέντες αναπληρωτές, «λόγω μη σωστά επικαιροποιημένων στοιχείων ή λόγω μη καταβολής παραβόλου», υπογράφουν επιστολή που απευθύνουν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από την οποία ζητούν να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τους απορριφθέντες στους πίνακες διορισμών τονίζοντας: «Οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί μετά από 10 ολόκληρα χρόνια δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν πετώντας στα σκουπίδια 2.316 ανθρώπους. Οι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν την εκπαίδευση με κάθε τρόπο, σε όλες τις συνθήκες, δεν κοστίζουν 3 μόνο ευρώ».

Και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους, τονίζοντας: «Είναι σαφές πλέον ότι, πέρα από τα όποια λάθη, υπάρχει ζήτημα ασάφειας σε επίπεδο σχεδιασμού στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και σειρά δυσλειτουργιών μεταξύ ΑΣΕΠ, TAXIS και τραπεζών. Και όλα αυτά για ένα ζήτημα πραγματικά ελάσσονος σημασίας, όπως είναι η πληρωμή ενός παραβόλου ύψους 3 €. Δυστυχώς όμως, η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία των άδικων αποκλεισμών από τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, η πολιτική ανάδειξη του ζητήματος και η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που είχε καταθέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία τον περασμένο Νοέμβριο δεν θορύβησαν κανέναν στην κυβέρνηση ώστε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα αποτροπής πανομοιότυπων καταστάσεων.

»Ουδείς έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι, για ένα τόσο μικρής σημασίας σφάλμα, δεκάδες υποψήφιοι βρέθηκαν εκτός προσλήψεων τόσο για τις επόμενες δύο χρονιές όσο και για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι κατέχουν σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια, ίσως και περισσότερα προσόντα από τους συνυποψηφίους τους. Ο αποκλεισμός των υποψηφίων θα είναι πολλαπλός και κατάφωρα άδικος».

Το θέμα έφεραν προ ημερών στη Βουλή με σχετική ερώτηση 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Νίκου Φίλη αλλά και η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου, ζητώντας να ενημερωθούν για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου ούτως ώστε να δοθεί λύση και να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί