Έδειξαν σε Κινέζο πρέσβη στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων κι έλεγε ότι δεν υπάρχουν

Καλεσμένος σε εκπομπή του BBC ήταν ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε όταν μπροστά στα μάτια του εμφανίστηκε -για μία ακόμη φορά- βίντεο που έδειχνε την κακομεταχείριση ανθρώπων και συγκεκριμένα Ουιγούρων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Σιντζιάνγκ.

Ο Λιου Σιαομίνγκ, ερωτηθείς για την εικόνα και τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί υπόκειται σε τέτοια μεταχείριση, έχοντας δεμένα μάτια και χέρια, προσπάθησε να κάνει ένα σωρό “ντρίμπλες”, απαντώντας με ερωτήσεις στον δημοσιογράφο Άντριου Μαρ για τον λόγο που του δείχνει το βίντεο και πού ακριβώς το βρήκε.

“Δεν ξέρω από πού βρήκατε αυτό το βίντεο”, είπε ο Κινέζος πρεσβευτής λέγοντας πως όλα είναι ψέματα και πως ενδεχομένως να ήταν μία απλή μεταγωγή κρατουμένων. Μάλιστα, ο Σιαομίνγκ αρνήθηκε την παρουσία τέτοιου στρατοπέδου στην Κίνα, λέγοντας ότι οι Ουιγούροι έχουν ίδια δικαιώματα με τους Κινέζους.

Τον Νοέμβριο, η εφημερίδα New York Times είχε δημοσιεύσει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα 400 και πλέον σελίδων ρίχνοντας άπλετο φως στους μηχανισμούς παρακολούθησης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια περιοχή που συνορεύει με την κεντρική Ασία, ως αντίδραση για επιθέσεις που αποδόθηκαν σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων. Ειδικοί και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο για τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα “αναμόρφωσης” στη Σιντζιάνγκ έως και ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων, κυρίως της εθνότητας των Ουιγούρων. Μάλιστα, κατά του Πεκίνου είχε επιτεθεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεταχείριση που επεφύλασσε στη μειονότητα των Ουιγούρων, ζητώντας την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων.

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί