Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που καταθέτει με fast track διαδικασίες η Κεραμέως: Απελευθέρωση απολύσεων, υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο

Σε …καθεστώς «μνημονίου» η ιδιωτική εκπαίδευση 

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως παρουσιάστηκαν από τις υπουργούς Κεραμέως-Ζαχαράκη 

Τον μνημονιακό νόμο Αρβανιτόπουλου στην ιδιωτική εκπαίδευση προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Απελευθέρωση των απολύσεων, υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, απαλλαγή της υποχρέωσης των σχολαρχών να δηλώνουν τις απογευματινές δραστηριότητες και «ελεύθερη» επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση που παρουσιάστηκε με fast track διαδικασίες και τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες. 

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται ως «συμπλήρωμα» του προηγούμενου νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου». «Το νέο νομοθέτημα να αποτελεί το συμπλήρωμα για την αναβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου» είπε, σημειώνοντας πως οι αλλαγές ήταν απαραίτητες ώστε να διορθωθούν «οι στρεβλώσεις, ο ασφυκτικός έλεγχος, ο συγκεντρωτισμός, ο κρατικός παρεμβατισμός, η ακαμψία και ο περιορισμός των πρωτοβουλιών».

Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος 4415/2016 του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (ο οποίος επικαιροποιήθηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου) πάει… περίπατο. Ο νόμος αυτός είχε έρθει προκειμένου να μπει ένα φρένο σε φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας ή εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πλήρες ωράριο και αποζημιώσεις, υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν όχι μόνο το προσωπικό τους αλλά και όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, φρένο στις αναιτιολόγητες απολύσεις κ.α.). Να μπει μια τάξη, δηλαδή, στην μέχρι τότε «γκρίζα ζώνη» της φοροδιαφυγής και της παραβίασης της νομοθεσίας. 

Ειδικότερα, προβλέπεται:idiotiki.pngidiotiki2.pngidiotiki3.png

Για μια σημαντική πρωτοβουλία με την οποία «ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να κινείται με αυτοτέλεια και αυτονομία» έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να διαμορφώνει ένα πρόγραμμα με βάση τα ωρολόγια προγράμματα του δημόσιου σχολείου αλλά και να προσφέρει τις έξτρα παροχές που επιθυμούν και εγκρίνουν οι γονείς που τα επιλέγουν.idiotiki4.pngidiotiki5.pngdiaxeiri.pngeleghos.pngstiriksi.png

Αιφνιδιαστική πρόσκληση και «προσχηματικός διάλογος»

Με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως νομοθετεί αιφνιδιάζοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς καθώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα ανακοίνωσε ότι καταθέτει το νέο νομοσχέδιο, την ύπαρξη όμως του οποίου αγνοούσαν τόσο η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) όσο και οι υπόλοιποι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο αιφνιδιασμός αποτελεί πλέον πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. 

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να γνωστοποιήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου μια μόλις ημέρα πριν την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε στους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι οι μόνοι που δεν αιφνιδιάστηκαν ήταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, μιας και οι προωθούμενες ρυθμίσεις ικανοποιούν τα πάγια αιτήματα των σχολαρχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο στοχεύει «στην αντιμετώπιση υφιστάμενων παθογενειών και αγκυλώσεων και στην ευελιξία και την αυτονομία στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ανάμεσα στις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του ισχύοντος καθεστώτος συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, η έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με τη διασφάλιση πάντοτε της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ο περιορισμός της χρήσης εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων». 

Για ιδιωτικό σχολείο «super market» και διασφάλιση εργασίας «με ελεύθερες απολύσεις και συμβάσεις» κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προτίμησε να πορευτεί με το συμφέρον 100 επιχειρηματιών και όχι με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και με το αγαθό της εκπαίδευσης, κατήγγειλαν τον προσχηματικό διάλογο και αποχώρησαν χαρακτηρίζοντας την Υπουργό ως άνθρωπο τακτοποίησης επιχειρηματικών ρουσφετιών και ως ”δεύτερο Αρβανιτόπουλο”».

Η ΟΙΕΛΕ, αναφερόμενη στην προχθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την αποχώρηση της Ομοσπονδίας από τον «προσχηματικό διάλογο» καθώς η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε «σε εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους να απολύονται χωρίς κανένα έλεγχο, να γίνει το ωράριό τους και οι συμβάσεις τους λάστιχο, να εργάζονται εκτός ωραρίου χωρίς αμοιβή, να αποτελούν είλωτα του αφέντη-σχολάρχη. Ούτε φίλια κομματική οργάνωση θα άντεχε έναν τέτοιο ορυμαγδό υποκρισίας και κυνισμού. Θα περιμέναμε από ένα πολιτικό πρόσωπο περισσότερη ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος και λιγότερο θράσος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ.

Χρήση Εγκαταστάσεων

xrhsh.png
asfiktikos.png

alfavita.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί