Εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου 200 Έλληνες – Η καταγγελία Κρητικού για το «μπάχαλο» με τις πτήσεις επαναπατρισμού

Μια περιπέτεια επαναπατρισμού καταγράφεται μετά την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Βρετανία. Έτσι, 200 Έλληνες, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμιο, αφού, ενώ περίμεναν να μπουν στο αεροπλάνο, τούς ανακοινώθηκε ότι η πτήση τους ακυρώνεται.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, μιλώντας στο MEGA, ότι είχαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι ήδη  βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία και επιρρίπτει την ευθύνη στην αεροπορική εταιρία.

«Είχαμε εντολή ότι Δευτέρα και Τρίτη μπορούσαμε να πετάξουμε μόνο για επαναπατρισμό» δήλωσε στο MEGA μία από τους εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο φοιτητές.

Όπως είπε, προσπαθούν να μάθουν από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο τι πρέπει να κάνουν, τώρα που η πτήση για Ελλάδα ακυρώθηκε.

Η ανακοίνωση της ακύρωσης των πτήσεων έγινε την ώρα που παρέδιδαν τις αποσκευές τους.

Όπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, θα πετούσαν κανονικά και μάλιστα σε επικοινωνία που είχαν με το ΥΠΕΞ τους διαβεβαίωσαν ότι η πτήση τους θα γίνει κανονικά.

«Είμαστε περίπου 200 ακόμα περιμένουμε τέσσερις ώρες χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από καθέναν» τόνισαν στο MEGA.

Η αεροπορική εταιρεία τους ενημέρωσε πως οι πτήσεις θα ακυρωθούν γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται πλέον αεροπλάνα από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα για να φύγουν από το αεροδρόμιο, αφού τα εισιτήρια για την επιστροφή στην Ελλάδα ήταν πολύ ακριβά. Αρκετοί έχουν αφήσει τις δουλειές τους και έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους.

Καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας είναι η ταλαιπωρία για περίπου 200 Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου λόγω ακύρωσης της πτήσης τους, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου, είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΓΓΠΠ αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ, η οποία ισχύει από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 έως τις 15 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00, για την αναστολή πτήσεων προς και από Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ΚΥΑ των υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προσωρινή απαγόρευσή τους για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του κοροναϊού. Ενώ παρατείνεται η  απαγόρευση πτήσεων προς την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τις 15-4-2020.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εμπορευματικές (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του), οι κρατικές (state), οι αναγκαστικές (emergency), οι υπερπτήσεις (overflights), οι ανεφοδιασμού και οι πτήσεις επαναπατρισμού.

Η καταγγελία νεαρού Κρητικού

Ανάμεσά τους και ένας νεαρός Χανιώτης, ο οποίος δεν ξέρει αν θα καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την ώρα που όλα δείχνουν οτι η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει νέα… Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία διέθεσε φόρμα για πτήσεις επαναπατρισμού, όπως βλέπετε στις εικόνες που διέθεσε στο zarpanews.gr ο 26χρονος Χανιώτης. Ωστόσο, από τότε όχι μόνο δεν έχει προβεί σε κάποια νέα επίσημη ενημέρωση, αλλά, αντίθετα, δεν υπάρχει καμία απάντηση στα mail ή τις κλήσεις που κάνουν αγωνιωδώς οι εν αναμονή ταξιδιώτες προκειμένου να ενημερωθούν.

Έσχατη λύση, στην περίπτωση του συμπατριώτη μας, να κλείσει εισιτήρια για Ελλάδα ταξιδεύοντας μέσω Ουγγαρίας, απ’ όπου πραγματοποιούνται προς το παρόν δρομολόγια. Θα τα καταφέρει; Άγνωστο ακόμα και για τον ίδιο, αφού η ενημέρωση των αρχών για τις πτήσεις είτε γίνεται με το σταγονόμετρο, είτε είναι ανύπαρκτη.

Έκκληση (και απαίτηση) όλων οι αρχές να σκύψουν πάνω από το ζήτημα των ανθρώπων που μένουν μετέωροι στα αεροδρόμια, αφού, εξάλλου, εκείνες ήταν που όφειλαν να έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη προεργασία πριν ανακοινώσουν την απότομη γεωγραφική «απομόνωση» της χώρας.

Με πληροφορίες από tvxs.gr, zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί