Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από τον κορωνοϊό

Ξεπέρασαν τους 1.280 οι νεκροί

Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει η εξάπλωση του κορωνοϊού στο Ιράν, όπου καταγράφηκαν 194 θάνατοι σε 24 ώρες, οι περισσότεροι σε μία ημέρα στη χώρα.   Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, που μίλησε για έναν νεκρό ανά 10 λεπτά.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορωνοϊό και περίπου 50 άνθρωποι μολύνονται από τον ιό κάθε ώρα στο Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

  Πλέον οι νεκροί στο Ιράν από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 1.284, ενώ καταγράφηκαν άλλα 1.046 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 18.407. Το Ιράν είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες εξάρσεις του κορωνοϊού.  

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Χασάν Ρoχανί αψηφά τις εκκλήσεις για απόλυτη καραντίνα, όπως αυτή που έχει επιβληθεί στην Ιταλία και αλλού, αν και έχουν αποκλειστεί κάποιες χώρες και περιοχές και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να μένουν στο σπίτι τους. Όμως, αγορές και δρόμοι έχουν ακόμη κόσμο, παρότι οι αρχές είχαν ανακοινώσει «πρόγραμμα παρακολούθησης» των πολιτών. 

  «Λένε ψέματα για τους νεκρούς»  

Όπως και στη Βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών πασχίζουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Οι ιρανικές αρχές έχουν προσλάβει ανθρώπους για να σκάβουν τάφους, δήλωσε ο διαχειριστής νεκροταφείου της Τεχεράνης. «Δουλεύουμε μέρα- νύχτα. Δεν έχω ξαναδεί τόσο λυπηρή κατάσταση», είπε και συμπλήρωσε ότι κάποιες σοροί φτάνουν εκεί με φορτηγό και η ταφή των νεκρών γίνεται χωρίς το τελετουργικό πλύσιμο.  

Κάποιοι Ιρανοί υποπτεύονται ότι η ταφή γίνεται βιαστικά, περισσότερο για να μην αποκαλυφθεί η αύξηση των θανάτων παρά για να μην εξαπλωθεί ο ιός, σημειώνει το Reuters. Θάνατοι από τον κορωνοϊό έχουν καταγραφεί ως καρδιακές προσβολές, ή πνευμονική λοίμωξη, δήλωσε στο πρακτορείο εργαζόμενος σε νοσοκομείο στην πόλη Κασάν.  

«Λένε ψέματα για τον απολογισμό των νεκρών. Έχω δει δεκάδες σορούς τις τελευταίες ημέρες, αλλά μας έχουν πει να μην μιλάμε για αυτό», δήλωσε ο ίδιος. Δύο νοσοκόμες σε νοσοκομεία του Ιράν επίσης δήλωσαν στο Reuters πως πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από ό,τι ανακοινώνεται επισήμως. Οι ιρανικές αρχές επιμένουν να διαψεύδουν ότι κρύβουν τα αληθινά στοιχεία.  

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί