ΟΓΕ Ηρακλείου: “Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας!”

Θα μας πουν «δεν είναι τώρα η ώρα» να απαιτείς, ούτε να λες για την προϋπάρχουσα κατάσταση. Και πότε θα είναι αφού δεν ήταν πριν; Δεν είναι τώρα; Πότε θα πρέπει να ζητήσουμε τα αυτονόητα;

Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις από την Κίνα και ένα περιθώριο μηνών για να παρθούν κατάλληλα μέτρα στην Ευρώπη. Και δεν το έκαναν. Έχουμε φτάσει στο σήμερα και η κυβέρνηση παρακαλεί 2.000 υγειονομικούς να προσληφθούν για 2 χρόνια, «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», με ψίχουλα και χωρίς αναγνώριση ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να τους εξασφαλίσει την εργασία από εκεί και μετά και με δεδομένο ότι αυτές οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τα κενά της καθημερινότητας και των τεράστιων ελλείψεων που υπήρχαν πριν, πόσο μάλλον σε τέτοια κατάσταση! Για το Ηράκλειο οι προσλήψεις αυτές αντιστοιχούν σε μόλις 40 νοσηλευτές!…. 

Την ίδια ώρα η σύζυγος του πρωθυπουργού μας καλεί να βγούμε στα μπαλκόνια μας να χειροκροτήσουμε τους ήρωες! Πόσο θράσος! 

Ήδη αρκετά  καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεούται σε καταβολή των μισθών για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.

Είναι εξωφρενικό και παράλληλα προκλητικό να πετάνε το μπαλάκι σε εμάς μέσα από διαδικτυακές καμπάνιες τύπου #menoume spiti, καλλιεργώντας μαζί με την κυβέρνηση την ατομική ευθύνη. Η επιμονή στην ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου. Αντίθετα, η επίκληση στην ατομική ευθύνη γίνεται για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. 

Αντί λοιπόν οι εργοδότες να ποστάρουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας λένε να μείνουμε σπίτι, να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να γίνει με την καταβολή μισθών και ασφάλισης!

Γιατί δεν επιβάλλουν να γίνουν νέες προσλήψεις στα σούπερ μάρκετ; Πως θα καλύψουν οι υπάλληλοι όλη αυτή τη δουλειά; Πως θα πάρουν οι γονείς άδεια ειδικού σκοπού για να κρατήσουν τα παιδιά τους; Πως θα πάρουν αναρρωτικές αν νοσήσουν; Πως θα τηρηθούν τα μέτρα ενάντια στον κορονοιό; Γιατί δεν μετατρέπουν  άμεσα τις συμβάσεις όλων των υπαλλήλων σε πλήρους απασχόλησης και με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας; Γιατί δεν προσλαμβάνονται καθαρίστριες σε όλους τους χώρους δουλειάς και δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν ανταπεξέλθουν στην εργασία τους και να παραμείνουν υγιείς; Το ίδιο και σε άλλα επαγγέλματα….

Το σύστημά τους είναι σάπιο και τώρα δείχνει όλο του το μεγαλείο!

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, πάλι,  και τις επιπτώσεις της πανδημίας, στο τουρισμό και την εστίαση. 

Στα ξενοδοχεία που λειτουργούν υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πάρουν τις κανονικές τους άδειες, με το αφήγημα της «μείωσης του κύκλου εργασιών» και των «ακυρώσεων». Η λογική «οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τις ανάγκες της επιχείρησης» είναι ξεκάθαρος εκβιασμός της εργοδοσίας για να «φορτώσει» σε εμάς την «χασούρα» στα κέρδη τους, από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αντίστοιχα χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα αν θα έχουν δουλειά και πότε. Ταυτόχρονα ακόμα και στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά (takeaway, delivery) οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και σε πολλές περιπτώσεις εκτεθειμένοι, χωρίς να έχουν παρθεί από την εργοδοσία τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με τη κανονική τους άδεια!

Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας!

Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊου ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση  επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου γι’ ακόμα μία φορά το μάρμαρο! 

Οι ελλείψεις  στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης  και ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη  και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού. 

Η κυβέρνηση μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που  παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία. Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το οικογενειακό εισόδημα σε όλες και όλους που θα νοσήσουν τους κόβει και την κανονική άδεια !

Ας μην μας κάνει όμως ο αναγκαίος κατ’ οίκον περιορισμός να ξεχάσουμε πως μόνο με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να τα καταφέρουμε!

Απαιτούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΠΑΓΝΗ. Να μονιμοποιηθεί άμεσα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ). Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

–  Να παρέχονται  δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους είδη προφύλαξης και απολύμανσης.

– Καμία απόλυση ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τί είδους επιχείρηση.

– Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας.

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: 

α) Σε όσες εργαζόμενες νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσες εργαζόμενες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν επαναπροσληφθούν μέχρι τις 20 Μαΐου και να αυξηθεί στο 80% του βασικού μισθού.

Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες  για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους.

  • Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες.

Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

–  Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.

– Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

– Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

– Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στους χώρους εργασίας, 

– Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.

Καλούμε τις γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το εργατικό σωματείο που ανήκουν, το σύλλογο τους ή με τις ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για να συντονίσουμε τη δράση μας.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ Δ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Δ.ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΜΕΣΣΑΡΑΣ

Ε-mail: ogeirakliou@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί