Ρεσιτάλ υποκρισίας: Αποκαλούν «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές και μόλις σβήσουν οι κάμερες πριονίζουν τα πόδια του δημόσιου συστήματος υγείας

«Απορώ με το θράσος σας. Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ατζέντα της κυβέρνησης του συζύγου σας για τα Δημόσια Νοσοκομεία, την πιο αντιλαϊκή που θα μπορούσε να γίνει», έγραφε σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στo facebook, η παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Όλγα Κοσμοπούλου, δίνοντας ηχηρή απάντηση στο κάλεσμα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Δείτε: ” Κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω”

Δεν είναι παρά λίγες μέρες που έγινε λόγος για τα «μπρος-πίσω», αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, της κυβέρνησης ως προς τη ρητορική της για το δημόσιο σύστημα υγείας. Αφορμή, η συζήτηση για την (αναγκαία) ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας το οποίο τόσο λοιδόρησαν οι ιεροκήρυκες της «ελεύθερης αγοράς». Μια συζήτηση που φαίνεται να έχει «φουντώσει» ξανά αυτές τις μέρες μετά και τις οι αναγκαστικές προσλήψεις που ανακοίνωσε (με καθυστέρηση) η κυβέρνηση.

Ίσως με έναν τόνο αισιοδοξίας μάλιστα μιλήσαμε και για «το τέλος της νεοφιλελεύθερης αυταπάτης». Ειδικά τώρα, που η αξία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας έρχεται ξανά στο προσκήνιο έχοντας μπροστά μας να αντιμετωπήσουμε μια μεγάλη απειλή για χιλιάδες συνανθρώπους μας και η κυνική λογική όσων

Μια αξία που φάνηκε στις χιλιάδες κόσμου που βγήκε χθες το βράδυ και χειροκρότησε από τα μπαλκόνια τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ. Κίνηση που δεν αποτέλεσε πρωτοβουλία κανενός μεμονωμένου ατόμου, όποιο κι αν είναι αυτό, όσο χρήσιμη και πολύτιμη να είναι η συμμετοχή του καθενός και της καθεμίας.

(το βίντεο είναι από τα Κάτω Πατήσια)

«Ήρωες»

«Ήρωες», θα πει κάποιος. Βεβαίως. Όμως «ήρωες» σπεύδουν να τους αποκαλέσουν και κάποιοι που μόλις σβήσουν οι κάμερες πριονίζουν τα πόδια του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάποιοι που ακόμα κι αν δεν ζητούν από τον κόσμο να μην «πιστώνουν» απολύσεις στην τρόικα, συστηματικά δουλεύουν προς την κατεύθυνση της αποικιοποίησης της υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Κάποιοι ωστόσο θυμούνται τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το 1/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού, σε βάθος δεκαετίας, ακόμα και με απολύσεις, την οποία πρότεινε η τότε πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη.

Εάν λοιπόν ακόμα και αυτοί που έχουν γράψει το δημόσιο σύστημα στα παλιά τους τα παππούτσια γυρνούν και χειροκροτούν το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, έστω και υποκριτικά, αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη νίκη. Μια στροφή προς την πραγματικότητα που όλοι πρέπει να χαιρετήσουμε. Και ποιός ξέρει, μπορεί κάποτε οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίας να αποτελέσουν παρελθόν.

Ας φρεσκάρουμε όμως τη μνήμη μας ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη:

Το πρώτο μεγάλο χαστούκι έκανε την εμφάνισή του σε μία ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου (καθώς και τα σχόλια που αυτή προκάλεσε στα social media) η οποία έφερε στην επιφάνεια δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

(ο δημοσιογράφος βρέθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, όπου μέχρι την Τετάρτη δεν είχε ανακοινώσει επίσημα κανένα κρούσμα)

Αφενός, την προσπάθεια κερδοσκοπίας εκ μέρους των ιδιωτικών κλινικών που πραγματοποιούν το τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Όπως κατήγγειλλε τότε ο δημοσιογράφος, σε ιδιωτικό νοσοκομείο της νότιας Αθήνας που βρέθηκε, τον χρέωσαν 290 ευρώ, μαζί με το τεστ της γρίπης, το οποίο προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να τον υποχρεώσουν να κάνει.

Πράγματι, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αθροίζοντας το τεστ για τον κορωνοϊό με αυτό της γρίπης, καθώς και με την εξέταση του γιατρού, ζητούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, 270 ευρώ ή και παραπάνω.

Αυτορρύθμιση της αγοράς είπατε;

Οι κωλοτούμπες άρχισαν όταν ακόμα και ο υπουργός Υγείας και γνωστός τηλεπωλητής κυνισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, φάνηκε να κομπιάζει μπροστά στο σχόλιο-ερώτηση της δημοσιογράφου Ρίτσας Μπιζόγλη για το αν υπάρχει αυτορρύθμιση στην αγορά, ειδικά σε μια τέτοια κρίσημη στιγμή.

Μετά από ένα πάγωμα δευτερολέπτων, ο υπουργός αναγκάζεται να παραδεχθεί: «Αυτορρύθμιση σε έκτακτες συνθήκες…εεε, θα πρέπει να υπάρχει και το κράτος», απάντησε. Για να συμπληρώσει πως, «είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και εδώ μιλάμε για είδη δημόσιας υγείας κα. Μπιζόγλη. Πρέπει ο κόσμος να μπορεί να βρει αυτά που χρειάζεται για την υγεία του».

Πάντως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που βασική πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ήταν η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Όμως, τώρα ήρθε η ώρα για retweet του αντιπροέδου…

Θυμηθείτε ότι, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, ανακοίνωνε ηδονικά απολύσεις γιατρών με την ιστορική ρήση «δεν θα αφήσω εγώ την τρόικα να μου πάρει τη δόξα»:

Τίμιοι πάνω απ’ όλα

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, αξίζει να παραδεχτούμε ότι ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης είναι ίσως ο μόνος που δημόσια υπερασπίζεται τις «αρχές» του κόμματός του (αυτές που κρύβονται κάτω από το χαλάκι του κορωνοϊού).  Χαρακτηριστικά θυμόμαστε τον τρόπο που υπερασπίστηκε κυνικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα αντισηπτικά και τις μάσκες δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις 200 και 300% είναι δικαιολογημένες «λόγω ζήτησης»!

Από την συγκεκριμένη θητεία του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν μεσολαβήσει πολλά. Έβαλαν μυαλό; Πάμε να δούμε.

Δυστυχώς ακόμα και πιο πρόσφατες παρεμβάσεις «δείχνουν» μια ευρεία συνεννόηση στη συντηρητική παράταξη για ξήλωμα των νοσοκομείων. Μην ξεχάσουμε πως ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, τον Μάρτιο του 2017 απειλούσε από το βήμα της Βουλής πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – ανάμεσά τους και εργαζομένων σε μονάδες δημόσιας υγείας.

Δεν έχει περάσει επίσης πολύς καιρός από τότε που ο νυν βουλευτής της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου «συζητούσε» με τον Άρη Πορτοσάλτε για το κλείσιμο των μισών δημόσιων νοσοκομείων.

Σήμερα βέβαια, διαγκωνίζονται κι αυτοί να μπουν στην «κορνίζα» του χειροκροτήματος.

Βέβαια τα παλιά χούγια δύσκολα κόβονται.

Ορισμένοι μάλιστα τράβηξαν και βίντεο τα… κατορθώματά τους. Τι κι αν σε έναν άλλο νευραλγικό για τη δημόσια ασφάλεια και ευημερία τομέα, αυτόν της ενέργειας – ΔΕΗ, φυσικό αέριο κλπ., πριμοδοτούν το μεγάλο πλιάτσικο των ιδιωτών.

Φυσικά ο σημερινός πρωθυπουργός Ενέργειας ξεχνάει πόσες μονάδες υγείας έκλεισαν όσο ο ίδιος ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Όπως και ξεχνάει ότι την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διεκδικήσει και καταφέρει τη μία πρόσληψη για μία αποχώρηση στο δημόσιο, εκείνος δήλωνε στα μέσα πως η ΝΔ θα επαναφέρει τη μνημονιάκή αναλογία 1:5 σε όλο το δημόσιο (παιδεία, υγεία, αστυνομία).

Σύμφωνα τότς με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ η πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερους φόρους και δεν μπορεί να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα από την ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο βραβείο

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να απονείμουμε το απαραίτητο βραβείο. (Και) σε αυτό το θέμα, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης φαίνεται να ανακαλύπτει νέες πίστες υποκρισίας.

Θυμάστε, όταν μόλις λίγους μήνες πριν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε ως προμετωπίδα των προτάσεών του την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων; Ήδη τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, του επίσημου οργάνου του ΠΙΣ, προτείνονταν νεοφιλελεύθερες αλλαγές για τη λειτουργία του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Καλώς. Δείτε τώρα την χθεσινή του ανάρτηση.

Μεγάλη νίκη λοιπόν αυτό το βραβείο για τον γαλάζιο περιφερειάρχη, σε μια μια ομολογουμένως κούρσα με πολλά φαβορί

Τιμιτική διάκριση

Πάντως μεγάλο κρίμα μέσα σε όλο αυτό είναι η κυκλοφορία του κυριακάτικου φύλλου του Φιλελεύθερου.  Μπορεί εν μέσω πανδημίας να συνέχισε να οραματίζεται τον θάνατο του κράτους Πρόνοιας, μοιράζοντας στους αναγνώστες του dvd για τον Μίλτον Φρίντμαν (Milton Friedman, 1912–2006), έναν από τους «γκουρού» του νεοφιλελευθερισμού, ωστόσο ο αγώνας αυτός είχε ήδη «αδειαστεί» από την επικοινωνιακή κωλοτούμπα της ΝΔ πριν αυτό καλά καλά κυκλοφορήσει.

«Αν θέλουμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, ας πιέσουμε ο καθένας μόνος κι όλοι μαζί, αυτούς που βγήκαν κυβέρνηση με την καραμέλα “λιγότερο κράτος” κι έπεισαν κάποιους να τους ψηφίσουν, ώστε ο ιατρικός κλάδος στην χώρα μας να έχει αξιοπρεπείς μισθούς με συνθήκες εργασίας και ωράριο ανθρώπινο», έγραψε χρήστης στα social media. Θα έρθουμε να συμφωνήσουμε.

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί