Είναι ο κορωνοϊός η αρχή για να καθιερωθεί η εξ αποστάσεως εργασία;

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 110 χώρες και έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 4.300 ανθρώπους. Ένα από τα πολλά προβλήματα που έφερε, είναι η αναζήτηση λύσεων για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να βλέπουν τον έναν μετά τον άλλον τους εργαζόμεν0ούς τους να πρέπει να μείνουν σε καραντίνα σπίτι. Έτσι, μοιραία, έχει με έναν ανορθόδοξο τρόπο, εντύνει τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας. Το ερώτημα που τίθεται από τις αγορές σε όλο τον κόσμο είναι το εξής: βλέπουμε την αρχή του τέλους των παραδοσιακών μορφών εργασίας με φυσική παρουσία στο γραφείο;

Σίγουρα κανείς δεν αναμένει ότι ο κορονοϊός θα καταστρέψει άμεσα και αμετάκλητα την έννοια της φυσικής παρουσίας στη δουλειά. Υπάρχουν και επαγγέλματα που δεν μπορεί να συμβεί αυτό, όπως για παράδειγμα του γιατρού. Ωστόσο, έχουμε έρθει αντιμέτωποι -και θα συνεχίζουμε να το βλέπουμε- με ένα παγκόσμιο πείραμα: της εργασίας από το σπίτι.

Όσο οι κοινωνίες επιστρέφουν στην ομαλότητα, μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος. Τα οφέλη δηλαδή από την εξ αποστάσεως εργασία.

Είναι ο κορονοϊός η αρχή για να καθιερωθεί η εξ αποστάσεως

Αυτό το πείραμα γίνεται -χωρίς να το πολύ καταλάβουμε- σε μια παγκόσμια κλίμακα και για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, εκατομμύρια Κινέζοι εργάζονται από το σπίτι, ενώ οι Amazon, Facebook, Google και Microsoft, ζήτησαν από τους εργαζόμενους στο Σιάτλ να δουλεύουν από το σπίτι τους στις αρχές Μαρτίου. Ολόκληρο τον Φεβρουάριο, 77 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο παγκοσμίως έλαβαν το ίδιο μέτρο.

Άσχετα με τον κορονοϊό, η εξ αποστάσεως εργασία έχει αρχίσει να καθιερώνεται εδώ και καιρό σε αρκετές επιχειρήσεις. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 173% από το 2005 και σήμερα ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια εργαζόμενους ή 3,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Επίσης, το 5% των εργαζομένων της ΕΕ εργάζονται επίσης από το σπίτι (από το 2017), με τους περισσότερους να βρίσκονται στην Ολλανδία (13,7%), το Λουξεμβούργο (12,7%) και τη Φινλανδία (12,3%).

Τα οφέλη  

Γιατί οι πιο ανοιχτόμυαλες εταιρείες προσανατολίζονται σε τέτοιου είδους εργασία; Οι λόγοι πολλοί:

  • Μπορούν να προσλάβουν «μυαλά» που μένουν χιλιόμετρα μακριά.
  • Λιγότερα έξοδα σε προμήθειες, συντήρηση γραφείων, αναλώσιμα κτλ.
  • Αύξηση της παραγωγικότητας. Μελέτη του Stanford το 2017 σε 250 άτομα έδειξε ότι με την εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 13,5%, μειώθηκαν οι ημέρες ασθενείας και βελτιώθηκε η ικανοποίηση από την εργασία.
Modern Meeting Room in the
Modern Meeting Room in the Hotel

Πολλαπλά είναι τα οφέλη και για τους ίδιους τους εργαζόμενους:

  • Εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου για τις μετακινήσεις.
  • Καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
  • Πιο ήρεμο και πιο παραγωγικό περιβάλλον εργασίας.

Σύμφωνα με το Global Workplace Analytics, το 80% με 90% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού δηλώνει ότι θα προτιμούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον κάποιες ημέρες. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι εάν οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι έστω part-time, οι επιχειρήσεις θα εξοικονομούσαν 700 δισ. δολάρια. Επίσης, η μείωση των αερίων θερμοκηπίου θα ισοδυναμούσε με τη μείωση που θα πετυχαίναμε εάν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της πολιτείας της Νέας Υόρκης σταματούσε -μόνιμα- να παίρνει αυτοκίνητο.

huffingtonpost.grΑrchdaily

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί