Αρον άρον αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ερντογάν

Ούτε για τις καθιερωμένες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους δεν σταμάτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενδεικτικό της νευρικότητας του.

Αποχώρησε εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εντογάν, δίχως να παραστεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν από το πρόγραμμα να πάρει μέρος στη συνέντευξη.

Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση Ερντογάν, ως κίνηση δυσαρέσκειας, καθώς πιστεύουν πως αν τα πράγματα στις συνομιλίες πήγαιναν όπως θα ήθελε, δεν θα αποχωρούσε από τη συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, το οποίο δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.

Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» και επανέλαβε ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του «ανθρώπινου δικαιώματος» της αναζήτησης ασύλου «πάνε μαζί».

Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα αναλάβουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συντονίσουν μία ανάλυση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και των σημείων όπου έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Κουτί Πανδώρας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί