«Black Monday» στις διεθνείς αγορές – Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εφιάλτης και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που επηρεάστηκε από τις διεθνείς αγορές, στον ρυθμό του πετρελαίου αλλά και του παγκόσμιου σοκ από τη διάδοση του κορονοϊού με ό,τι αυτό σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία. Αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για «Black Monday» (Μαύρη Δευτέρα).

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 13,39% στις 593,07 μονάδες και με τζίρο 140,69 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η σημερινή πτώση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-29,68%), που ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το “Brexit”.

Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 16 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2018 (593,05 μονάδες).

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/2/2019 (416,49 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 5,6 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 18,3 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ότι όλο το 2019 η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ, το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί την απώλεια του συνόλου των κερδών του παρελθόντος έτους και μάλιστα εντόκως.

Αν και επιχειρήθηκε να περιοριστούν οι απώλειες, με πληθώρα ελληνικών εισηγμένων να ανακοινώνουν επαναγορές μετοχών σε μία προσπάθεια στήριξης του Χ.Α αλλά και της ίδιας τους της μετοχής, ωστόσο τα κύματα πωλήσεων τα οποία εντάθηκαν ξανά, με αποκορύφωμα το άνοιγμα της Wall Street με βουτιά 1.800 μονάδων, έστειλαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη στο -13%.

Αυτόματη διακοπή 15 λεπτών στη Wall Street

Στη Wall Street λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχαμε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά- και πάλι για πρώτη φορά από την κρίση του 2008- καθώς ο S&P 500 έκανε βουτιά 7%. Στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστηκαν κοντά στο 5,5%. Ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς βρέθηκε επίσης να υποχωρεί 7,5% ή περισσότερο από 1.900 μονάδες, με την πτώση στη συνέχεια να περιορίζεται ελαφρώς, στο 6%.

Ακατάσχετη η αιμορραγία και στην Ευρώπη

Απώλειες της τάξης του 12% παρουσιάζει και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη βλέπουν τους βασικούς δείκτες τους σε πτώση έως και 8%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί