Πολιτική κρίση πυροδοτούν οι εκλογές στην Θουριγγία – «Συμμαχία ντροπής» CDU και ακροδεξιών του AfD

Διαστάσεις ευρείας πολιτικής κρίσης τείνει να λάβει η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η στιγμή της συμβολικής αντίδρασης της επικεφαλής της Κ.Ο. του DieLinke στο τοπικό Κοινοβούλιο, Σουζάνε Χένινγκ

Ο υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στην Θουριγγία Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου κατάφερε οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 5%, αναδείχθηκε σήμερα πρωθυπουργός του κρατιδίου, με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ακόμη και συζητήσεις για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ.

Η αποδοχή ακόμη και της στήριξης του ακροδεξιού κόμματος για την εκλογή σε οποιοδήποτε θεσμικό αξίωμα αποτελούσε ως τώρα πολιτικό ταμπού για την Γερμανία, το οποίο φαίνεται ότι έσπασε απελευθερώνοντας «χείμαρρο» εκατέρωθεν αντιδράσεων. Ενδεικτικά, η εφημερίδα BILD κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό», ενώ η Muenchner Merkur περιγράφει την εξέλιξη ως «τεράστια εκλογική έκρηξη». «Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα δεν αφορά κυβερνητικές υποθέσεις», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία πληροφορήθηκε την εξέλιξη κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών. Η κυρία Ντέμερ δεν απάντησε ούτε εάν η Καγκελάριος σκοπεύει να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Κέμεριχ περιορίστηκε μετά την εκλογή του να δηλώσει ότι «το θέμα είναι η Θουριγγία και τώρα αρχίζει η δουλειά», εκφράζοντας τον σεβασμό του για τα νέα του καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «υποκριτής» και «τσαρλατάνος», για να τους απαντήσει ότι «όσοι τον ψήφισαν, γνωρίζουν ότι είναι εχθρός του εξτρεμισμού».

Die Linke: «Δεν αξίζουν λουλούδια σε κάποιον που ανέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους φασιστών»

Η Αριστερά (Die Linke), η οποία κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία και ανέμενε ότι έστω και με δυσκολία θα κατάφερνε να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, με πρωθυπουργό και πάλι τον Μπόντο Ράμελο, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξελίξεις.

Η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος στο τοπικό Κοινοβούλιο Σουζάνε Χένινγκ πέταξε στα πόδια του νέου πρωθυπουργού μια ανθοδέσμη, για να δεχθεί λίγο αργότερα τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ.

«Δεν αξίζουν λουλούδια σε κάποιον που ανέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους φασιστών. Ευχαριστούμε την Σουζάνε Χένινγκ που κατέστησε την άποψή της τόσο σαφή. Θα μπορούσε και ο κ. Κέμεριχ να διδαχθεί κάτι από αυτή τη στάση», έγραψε στο Twitter.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη Θουριγγία – Στις οργανώσεις του κρατιδίου ρίχνουν την ευθύνη CDU και FDP

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Το ενδεχόμενο νέων εκλογών θέτουν τόσο η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο Πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντερ, ενώ δεν λείπουν και οι αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή των κομμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα «ενήργησε ρητά ενάντια στις συστάσεις, τα αιτήματα και τις παρακλήσεις του ομοσπονδιακού κόμματος» δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και έκανε λόγο για «λάθος» της τοπικής οργάνωσης του CDU. «Πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο οι νέες εκλογές να μην είναι η χειρότερη διέξοδος από αυτή την κατάσταση (…) Σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα, ούτε για την Θουριγγία ούτε για το πολιτικό σύστημα στην Γερμανία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του εξέφρασε την έκπληξή του για το αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε ότι η τοπική οργάνωση του FDP στην Θουριγγία ενήργησε «με δική της ευθύνη». Περιέγραψε δε την στάση της AfD στην ψηφοφορία ως «καθαρό τακτικισμό» και τόνισε κατ’ επαναληψη ότι το κόμμα του «ούτε διαπραγματεύεται ούτε συνεργάζεται με την AfD, της οποίας δεν στηρίζει τους στόχους και τις αξίες». Δεν θα μπορούσα να είμαι αρχηγός ενός κόμματος «το οποίο δεν αποκλείει κατηγορηματικά μια συνεργασία με την AfD», συνέχισε ο κ. Λίντνερ και κάλεσε τα κόμματα «του δημοκρατικού κέντρου», το CDU, το SPD και τους Πράσινους να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για συνεργασία με τον νέο Πρωθυπουργό. «Αν απορρίψουν αυτή την πρόταση, τότε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νέες εκλογές – και κατά την γνώμη μου θα ήταν αναγκαίες», κατέληξε ο αρχηγός του FDP.

Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, ζητώντας νέες εκλογές στην Θουριγγία. «Η καλύτερη και η εντιμότερη λύση θα ήταν οι νέες εκλογές. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να εκλέγεται από την ΑfD, είναι τρελός. Η σημερινή μέρα ευνοεί μόνο την AfD», δήλωσε ο κ. Σέντερ.

Συμφωνεί με την εκλογή η συντηρητική πτέρυγα του CDU

Η καταδίκη της σημερινής εξέλιξης δεν είναι πάντως καθολική ούτε στους κόλπους του CDU. Ο επικεφαλής της «Ένωσης Αξιών», της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, Αλεξάντερ Μιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Κέμεριχ: «Η λογική και τα αστικά κόμματα κέρδισαν. Συγχαρητήρια στην Θουριγγία και στην Γερμανία», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έκανε λόγο για «μια υπέροχη επιτυχία» του Τόμας Κέμεριχ. «Ένας υποψήφιος του δημοκρατικού κέντρου κέρδισε. Προφανώς για την πλειοψηφία των βουλευτών της Θουριγγίας άλλα πέντε χρόνια Ράμελο (σσ. αναφέρεται στον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Θουριγγίας, από την Αριστερά), δεν ήταν δελεαστικά.

Σολτς: Έσπασε ένα ταμπού – Τίθενται σοβαρά ζητήματα για την ηγεσία του CDU

Για συνέπειες πέρα από την Θουριγγία έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Twitter ο σοσιαλδημοκράτης Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς: «Τα γεγονότα στην Θουριγγία αποτελούν σπάσιμο ενός ταμπού στην ιστορία της πολτικής δημοκρατίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό έχει επίδραση και εκτός Θουριγγίας. Για μας τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα για την ηγεσία του ομοσπονδιακού CDU, για τα οποία απαιτούμε άμεσα απαντήσεις».

Σφοδρή αντίδραση των σοσιαλδημοκρατών

Για «ασυγχώρητη υπέρβαση των εσκαμμένων» μεταξύ CDU και FDP και για «πρώτης τάξης σκάνδαλο» έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ να μιλά για «το κατώτατο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας της Γερμανίας».

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο» το να δέχεται κανείς να γίνει Πρωθυπουργός με τις ψήφους της ακροδεξιάς και πρόσθεσε ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι οι δημοκράτες πρέπει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στην AfD, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία μας».

Κέμεριχ: «Eίμαι αντι-AfD και αντι-Χέκε»

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ: «Eίμαι αντι-AfD και αντι-Χέκε» (ο θεωρούμενος φασίστας επικεφαλής του AfD), είπε. Ταυτόχρονα, αποστασιοποιήθηκε και από το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Aποφάσισε να είναι υποψήφιος στον τρίτη ψηφοφορία διότι με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελο και τον υποψήφιο του AfD, υπήρχε μόνο ένας αριστερός και ένας δεξιός υποψήφιος.

Ο νέος πρωθυπουργός πρότεινε συνομιλίες με τους Χριστιναοδημοκράτες (CDU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους (Die Gruenen). Στόχος του είναι να συγκροτηθεί ένα επαρκές, ευρέως φάσματος και εξειδικευμένο υπουργικό συμβούλιο.

Δημ. Παπαδημούλης: «Μαύρη μέρα για την δημοκρατία»

«Συμμαχία της ντροπής» του CDU και του ακροδεξιού AfD στη Θουριγγία για να αποκλείσουν την Αριστερά, παρότι αναδείχτηκε πρώτη στις εκλογές! Η πρώτη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς στη Γερμανία, την χώρα που γέννησε τον Ναζισμό, είναι μαύρη μέρα για την δημοκρατία!, το σχόλιο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.


Χριστιανοδημοκράτες και FDP κάνουν… τους ανήξερους

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάικ Μόρινγκ παραδέχθηκε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες απείχε και στην τρίτη στήριξε τον υποψήφιο του FDP, ως «υποψήφιο του κέντρου», αλλά απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους υποψηφίους άλλων κομμάτων ή για την εκλογική τους συμπεριφορά», δήλωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο νέος Πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί με την AfD.

Ακόμη και στους κόλπους του FDP, το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει επισήμως θέση, η εκλογή του υποψηφίου του με την στήριξη της AfD προκαλεί αντιδράσεις. Το μέλος του Προεδρείου του κόμματος Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, δήλωσε ότι εκτιμά προσωπικά τον κ. Κέμεριχ και καταλαβαίνει «την επιθυμία του» να κυβερνήσει το κρατίδιο. «Αλλά το να δεχθεί την υποστήριξη κάποιου όπως ο Μπγιερν Χέκε (σσ. του αρχηγού της AfD στην Θουριγγία, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον ακραίων του κόμματος), το θεωρώ απαράδεκτο. Για μένα ως φιλελεύθερη είναι μια πολύ άσχημη μέρα», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των Πρασίνων, με την αρχηγό Αναλένα Μπέρμποκ να ζητά την παραίτηση του νέου Πρωθυπουργού. «Αν δεν παραιτηθεί, τότε το FDP και το CDU θα πρέπει να κλείσουν τις τοπικές οργανώσεις τους στην Θουριγγία», τόνισε και δήλωσε απογοητευμένη από την «ανευθυνότητα» των δύο κομμάτων.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων, στην Θουριγγία έγινε γνωστό ότι δεν θα γίνει σήμερα η ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την AfD να διεκδικεί ένα από τα υπουργεία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερφούρτη.

Tο κρατίδιο της Θουριγγίας

Η Θουριγγία (γερμανικά: Freistaat Thüringen), στα ανατολικά της χώρας, είναι ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Η έκτασή της είναι 16.172,14 τετρ. χλμ., έχει 2,14 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι η Ερφούρτη. Σημαντικά αξιοθέατα στο κρατίδιο είναι ο Πύργος του Βάρτμπουργκ και οι ιστορικές πόλεις Ιένα και Βαϊμάρη. Πρόκειται για το 12ο σε έκταση κρατίδιο της Γερμανίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutschlandfunk

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί