Στους 563 οι νεκροί από τον κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενώ εκατοντάδες ερευνητές και εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προετοιμάζονται να συναντηθούν στη Γενεύη σε λίγες μέρες.

Ακόμα 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ηπειρωτική Κίνα χθες αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 563 θανάτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.

O τραγικός απολογισμός αναφέρει ότι οι 70 θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Σοβαρές ελλείψεις

Ο Χου Λισάν, τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε χθες ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτιρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς.

Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθες τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Γουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή Υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Διπλασιάστηκαν σε 20 τα κρούσματα του 2019-nCoV πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στα ύδατα της Ιαπωνίας

Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κρουαζιερόπλοιο το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες στα ανοιχτά της Ιαπωνίας διπλασιάστηκε σήμερα σε 20, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις υγειονομικές αρχές.

Οι γιατροί έχουν υποβάλει σε εξετάσεις 273 από τους 3.700 επιβαίνοντες στο Diamond Princess, αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμας.

Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου προκάλεσε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.

Εξαντλούνται και τα χαρτιά τουαλέτας στο Χονγκ Κονγκ

Στην αυτόνομη περιοχή προϊόντα υγιεινής, όπως χαρτί υγείας και σαπούνια για τα χέρια, ρύζι και αποξηραμένα προϊόντα εξαντλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πολίτες προετοιμάζονται για το θανατηφόρο κορονοϊό. Μαζικές είναι επίσης απολυμαντικών και λευκαντικών, κονσερβών, κατεψυγμένου κρέας, κοτόπουλου και γάλατος μακράς διαρκείας.

Οι περισσότεροι καταναλωτές φορούν μάσκες ενώ άλλοι ακόμα και γάντια για να πάρουν τα προϊόντα στα καρότσια τους. Οι κάτοικοι της προσπαθούν να μειώσουν τις μετακινήσεις τους γιατί τους τελειώνουν οι μάσκες.

Μία 37χρονη νοικοκυρά δήλωσε ότι πραγματοποιεί αγορές για την οικογένειά της, ώστε να έξι για να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη να βγει από το σπίτι. «Έχουμε μάσκες μόνο για δύο εβδομάδες» σημείωσε.

Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο ευλόγως δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί