Στους 12 οι νεκροί από την συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο 15 νεκρούς, ωστόσο η επιτροπή δημοσίευσε τα ονόματα των 12 θυμάτων, του πιλότου Μαράτ Μουρτμπάγεφ και ένδεκα επιβατών.

Δείτε: Καζακστάν: Συνετρίβη αεροσκάφος με 100 επιβάτες – Δεκάδες νεκροί και βαριά τραυματίες (βίντεο – φωτο)

Όπως αναφέρεται, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Το αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες, 95 επιβάτες και πέντε άτομα, συνετρίβη νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε κατοικημένη περιοχή λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι. Πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι μεταξύ τους υπάρχουν παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές έχουν ανασυρθεί εν ζωή 60 άτομα, όλοι τραυματίες, εκ των οποίων οι 22 σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι.

Ο Μαράτ Κουστιμπάγεφ, υπαρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή Ταλγκάρ της περιφέρειας της Αλμάτι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, «όλοι οι επιζήσαντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία», ενώ ο διεθνής αερολιμένας της πόλης δημοσιοποίησε μέσω Facebook έναν προκαταρκτικό κατάλογο με τα ονόματα 60 ανθρώπων που νοσηλεύονται τραυματίες.

Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan photo via AP

Το δυστύχημα συνέβη στις 7.22 το πρωί, τοπική ώρα (3.22 ώρα Ελλάδας), όταν το αεροσκάφος της Bek Air  έχασε απότομα ύψος και συνετρίβη πάνω σε τσιμεντένιο φράχτη και ένα κτίριο δύο ορόφων, σε κατοικημένη περιοχή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.

Στην επιχείρηση διάσωσης υπό πολύ άσχημες συνθήκες και κρύο, καθώς έχει χιονίσει, εργάζονται πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα το αεροσκάφος της, τύπου Fokker-100.

Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Fokker-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια έως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί