«Αρχή του τέλους;»: Έχασε τη μισή της εκλογική δύναμη η Χρυσή Αυγή

Με τη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η εκλογική της κατάρρευση είναι ακόμα ένα σημάδι ότι το οδυνηρό κεφάλαιο «Χρυσή Αυγή» προοδευτικά κλείνει. Ωστόσο, στέλνει δύο μέλη της-εκλεκτούς του «Αρχηγού» (ανάμεσά τους το «πρωτοπαλίκαρό» της, τον υπόδικο Γ. Λαγό) ως ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ η ανάδυση του ακροδεξιού «τηλε-κόμματος» Βελόπουλου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Το νεοναζιστικό μόρφωμα κατέκτησε την 5η θέση στις χθεσινές ευρωεκλογές, με το ποσοστό της να κατακρημνίζεται στο 4,85% [σ.σ.: στο 83% της καταμέτρησης, μεσημέρι Δευτέρας], που μεταφράζεται σε 227 χιλιάδες ψηφοφόρους – μια πτώση σχεδόν 50% σε σχέση με το 9,39% (και τις 536 χιλιάδες ψήφους) στις προηγούμενες ευρωεκλογές. 

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό της δίνει το δικαίωμα να στείλει τον Γιάννη Λαγό, υπόδικο και «πρωτοπαλίκαρο» της οργάνωσης στον Πειραιά, στις Βρυξέλλες, μαζί με έναν ακόμα εκλεκτό του «αρχηγού» Ν. Μιχαλολιάκου, τον απόστρατο Θ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ, οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά της Χρ. Αυγής στην επικράτεια φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί – όπου όμως καταγράφεται ταυτόχρονα και η κατακρήμνιση των ποσοστών. Στην ευαίσθητη, π.χ., περιοχή της Δυτικής Αττικής, μπορεί  η ΧΑ να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά (8%), ωστόσο στην ίδια περιφέρεια σημειώνει πτώση σχεδόν 7 μονάδων σε σχέση με το 14,75% του 2014.

Απώλειες 50% στην Περιφέρεια Αττικής

Σημαντική είναι η πτώση του νεοναζιστικού μορφώματος και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου το άλλο «πρωτοπαλίκαρο» της οργάνωσης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, καταγράφει 5,6% – μια πτώση επίσης της τάξης του 50% σε σχέση με το 11,1 του 2014. Στέλνει πάντως 6 συμβούλους στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πτώση και στο δήμο της Αθήνας

Στον δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Κασιδιάρης συγκεντρώνει ποσοστό 10,57% και 5 έδρες στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, υποχωρώντας κατά 6 μονάδες και 14 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2014.  

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε ήδη δείξει σημάδια πτώσης και στις εθνικές εκλογές, με 7% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η ολοκλήρωση της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, που μπαίνει στην τελική της ευθεία παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από τους υπόδικους, πιθανά θα δώσει το οριστικό χτύπημα στη συμμορία του Μιχαλολιάκου.

Ωστόσο, η ανάδυση του ακροδεξιού «τηλε-κόμματος» του Κυρ. Βελόπουλου – με τις γνωστές σχέσεις με εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους – που συγκέντρωσε 4,1% και στέλνει τον τηλε-πλασέ επικεφαλής της στην Ευρωβουλή, δίνει ίσως μια υποψία προς τα πού κατευθύνθηκαν κάποιοι από τους ψηφοφόρους της ΧΑ, όσοι τουλάχιστον δεν επέστρεψαν σε πιο «παραδοσιακά δεξιούς» σχηματισμούς.

Διαβάστε και τη σχετική ανάλυση του Δημ. Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών: Ζήτω η ήττα*

Left.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί