Β. Στερν: Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ ελκυστικός ακαδημαϊκός προορισμός

Την πεποίθησή της ότι οι Έλληνες φοιτητές θα συνεχίσουν να επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και μετά το Brexit, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του φορέα Universities UK international, Βίβιαν Στερν (Vivienne Stern). «Σήμερα υπάρχουν 10.000 Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου» σημειώνει η Βίβιαν Στερν και εμφανίζεται βέβαιη πως τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να είναι ένας πρώτος προορισμός επιλογής για εκείνους που θέλουν μια παγκόσμιας κλάσης ανώτατη εκπαίδευση.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του φορέα που εκπροσωπεί την πλειονότητα των βρετανικών πανεπιστημίων, συνολικά 137, ρίχνει φως στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά το Brexit για τους Έλληνες που σπουδάζουν είτε θα σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Απευθυνόμενη σε όσους Έλληνες φοιτητές ήδη σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βίβιαν Στερν τους καθησυχάζει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να ανησυχούν και σημειώνει πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγγυηθεί το δικαίωμά τους να παραμείνουν και εάν επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποφοίτησή τους.

Ευπρόσδεκτους χαρακτηρίζει και τους υποψήφιους φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων, καθιστώντας σαφές πως αν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι το τέλος του 2020. Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit, η διευθύντρια του οργανισμού που εκπροσωπεί τα βρετανικά πανεπιστήμια αναφέρει πως οι φοιτητές θα πρέπει απλώς να κάνουν εγγραφή για την Ευρωπαϊκή Προσωρινή Άδεια Παραμονής, η οποία θα ισχύει για τρία χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσουν βίζα για να σπουδάσουν και να πληρώσουν διεθνή δίδακτρα. Αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να πούμε ότι τα διεθνή δίδακτρα δεν είναι πάντα πολύ υψηλότερα από τα εγχώρια» αποσαφήνισε περαιτέρω.

Η Βίβιαν Στερν εκφράζει τη βούληση της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει με τους ίδιους όρους, στο πλαίσιο εταιρικής συνεργασίας, να μετέχει και μετά το Brexit στα νέα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus και Horizon, που θα ξεκινήσουν το 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί