Ιράκ: Παραιτήθηκε η υπ. Παιδείας λόγω δεσμών του αδερφού της με το Ισλαμικό Κράτος

Την παραίτησή της υπέβαλε η νέα υπουργός Παιδείας του Ιράκ Σαϊμά αλ Χαγιάλι, μία μόλις εβδομάδα αφότου διορίστηκε, επειδή ο αδελφός της εμφανίζεται σε προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Εδώ και ημέρες είχαν επανεμφανιστεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο του Ι.Κ. που χρονολογούνται από το 2016 και στα οποία εμφανίζεται ο αδελφός της, Λαΐθ Χαγιάλι, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές και χρήστες του διαδικτύου να ταχθούν κατά του διορισμού της.

Στα βίντεο, ο Λαΐθ Χαγιάλι, που τότε ήταν υπεύθυνος της υπηρεσίας υδάτων στην επαρχία Νινίβ (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη), εμφανιζόταν να καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς των υποδομών μεταφοράς νερού από τον διεθνή συνασπισμό που μαχόταν τους τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αντιμέτωπη με την κατακραυγή, η 43χρονη καθηγήτρια παραιτήθηκε, τονίζοντας όμως ότι ο αδελφός της, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί, «αναγκάστηκε, υπό την απειλή όπλου, να συνεχίσει να εργάζεται στη διοίκηση που είχε περάσει υπό τον έλεγχο του Ι.Κ.» και ότι «ουδέποτε πολέμησε ή σκότωσε Ιρακινούς».

Σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές, δύο από τους γιους του Λαΐθ Χαγιάλι έχουν σκοτωθεί: ο ένας διέπραξε επίθεση αυτοκτονίας και ο δεύτερος σε συγκρούσεις με τον ιρακινό στρατό.

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί