Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ο διασυρμός του δήμου Χερσονήσου!

Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος, αποσύρθηκε χθες βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου η πρόταση για την συνδιοργάνωση και χορηγία του δήμου σε καλλιστεία ανάμεσα σε εργαζόμενες σε τουριστικά γραφεία για την ανάδειξη της “μις Ρωσία Τουρισμός”!

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από το Candiadoc και τις παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, το δημοτικό συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη και του δημάρχου της περιοχής απέσυρε οριστικά το θέμα και έτσι αποφεύχθηκε ο διασυρμός του τουριστικού δήμου με τη στήριξη ενός “θεσμού” που προβάλλει τον σεξισμό και την υποτίμησης της γυναίκας.

Όπως γράψαμε χθες, ο δήμος Χερσονήσου ετοιμαζόταν να πάρει μέρος, ως συνδιοργανωτής αλλά και χορηγός, σε καλλιστεία που θα γίνουν στην περιοχή για την ανάδειξη της μις Ρωσίας στον τουρισμό, ανάμεσα σε εργαζόμενες σε τουριστικά πρακτορεία!

Το θέμα μάλιστα ήλθε χθες επειγόντως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Δείτε

Η “αναβάθμιση” του τουρισμού: Ο δήμος Χερσονήσου συνδιοργανωτής και χορηγός καλλιστείων για εργαζόμενες!

 

Σε κείμενο, που αποτελεί παρέμβαση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Λουλουδάκης, ζήτησε την απόσυρση του θέματος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα καλλιστεία, και μάλιστα ανάμεσα σε εργαζόμενες, είναι ένας σεξιστικός θεσμός, που γίνεται αφορμή για έμφυλη διάκριση ανάμεσα στις εργαζόμενες:

“Τα καλλιστεία παγκοσμίως αποτελούν έναν χώρο στον οποίο τονίζεται η έμφυλη διάκριση (της γυναίκας) καθώς και η σεξουαλικότητα της.

Αποτελεί έναν χώρο στον οποίο παγκοσμίως η σεξουαλική παρενόχληση και ο σεξουαλικός εκφοβισμός έχουν καταγραφεί και έχουν κατακριθεί, σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταδικασθεί.

Τα παραπάνω μπορούν σαφώς να συμβούν σε οποιοδήποτε χώρο, όμως επειδή στα καλλιστεία η σεξουαλικότητα και η έμφυλη διάκριση τονίζονται είναι χώρος που ιστορικά και παγκόσμια παρατηρούνται πολλά περιστατικά και έξαρση των φαινομένων της σεξουαλικής παρενόχλησηςκαι του σεξουαικού εκφοβισμού..Η διάκριση στα καλλιστεία αποτελεί αποτέλεσμα της κρίσης ανδρών κριτών οι οποίοι πολύ συχνά εκμεταλλεύονται αυτή την επιθυμία για τη διάκριση.

Ειδικότερα όταν τα καλλιστεία γίνονται σε χώρο εργασίας και μάλιστα ανάμεσα σε σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στον χώρο του τουρισμού, η διάκριση με βάση την ομορφιά θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι αντιδεοντολογική ΌΜΩΣ σε μια ιδιωτική εταιρία που διοργανώνει happenings  για τους εργαζόμενους της, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να έχει τη συναίνεση όλων αυτό το happening και να μην γίνεται αφορμή για την έμφυλη διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους της και να μην θίγεται κανένας ΩΣΤΟΣΟ, ως δημόσιος οργανισμός που έχουμε την ευθύνη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουμε την υποχρέωση να μην προωθούμε την έμφυλη διάκριση και να συμβάλλουμε στην απάλειψη των προϋποθέσεων για την έμφυλη διάκριση, είναι απαράδεκτο να συμμετέχουμε. είναι ακόμα πιο απαράδεκτο για έναν εκπρόσωπο του Δήμου, να συμμετέχει σε κριτική επιτροπή για να κρίνει την πιο όμορφη εργαζόμενη ενός τουριστικού οργανισμού.

Η τουριστική προβολή είναι στόχος του τουριστικού Δήμου Χερσονήσου, δεν είναι θεμιτό για τον κοινωνικό Δήμο Χερσονήσου να χρησιμοποιεί το κάθε μέσο (όπως είναι τα καλλιστεία των εργαζομένων στον τουρισμό) για την τουριστική προβολή.

Η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των δύο φύλων απο τον Δήμο Χερσονήσου, επισφράγισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δέσμευση του Δήμου απέναντι στην ισότητα των δυο φύλων και στη μη διάκριση. Η σημερινή πρόταση της δημοτικής αρχής θίγει αυτή την κοινωνική σε υψηλό επίπεδο δέσμευση του Δήμου”.

Και πρόσθεσε:

“Για την προώθηση του τόπου μας στη ρώσικη αγορά, ο Αντιδήμαρχος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πλήθος μέσων τουριστικής προβολής.

Η ελληνική πολιτεία και ειδικότερα τα αρμόδια υπουργεία έχουν κάνει σοβαρά βήματα και έχουν θεσπίσει μέτρα για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας Ρωσίας ειδικά στον τουρισμό και στον πολιτισμό :

α) το έτος Ελλάδας στη Ρωσία (2016 Υπουργείο Εξωτερικών) και β) το έτος Τουρισμού Ελλάδας Ρωσίας (2017-2018 Υπουργείο Τουρισμού). Ο τόπος μας έχει ανάγκη ΚΑΙ τους Ρώσους τουρίστες. Τι έχει προτείνει ο Δήμος Χερσονήσου να υλοποιήσει στο πλαίσιο αυτών των σημαντικών απο άποψη ποιότητας, κύρους και αναγνωρισμένης εγκυρότητας θεσμών δράσης για την Ελλάδα και τη Ρωσια? Σε ποιά απο τις ανω των σαράντα δράσεις που συντονίζει το Υπουργείο Τουρισμού στην ελληνική επικράτεια συμμετέχει ο Δήμος Χερσονήσου?

Πως είναι δυνατό να απουσιάζει ο Δήμος Χερσονήσου με δράσεις στα παραπάνω προγράμματα και στον αντίποδα να προτείνεται η τουριστική προβολή του στα καλλιστεία εργαζομένων στον τουρισμό, σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε ένα περιορισμένο χώρο ξενοδοχείου με τη διανομή φυλλαδίων σε πάγκο για τον οποίο μάλιστα θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος 7.440 χιλιάδες ευρώ και να απασχολήσει προσωπικό για 3 ημέρες”.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί