Αγνοούνται δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, καταγγέλλει η δικηγόρος τους

Σε καταγγελία ότι αγνοούνται τα ίχνη δύο εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, προχώρησε η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά, η οποία μάλιστα αφήνει και υπαινιγμούς περί ανταλλαγής με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοούνται, σύμφωνα με τη δικηγόρο τους από τις 20 Αυγούστου.

Την είδηση δημοσιεύουν οι Times και αναπαράγει και το τουρκικό μέσο Habertürk, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τίποτα παραπάνω. 

Ο Χαλίτ Σετίν και ο Φατίχ Αρίκ, πέταξαν για την Ελλάδα από την μονάδα τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι άνδρες, που χαρακτηρίστηκαν «Νο1 δημόσιοι εχθροί» από την τουρκική κυβέρνηση, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμειναν στη φυλακή για παράνομη είσοδο στην χώρα, επί 18 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Σταυρούλα Τομαρά, την δικηγόρο τους, οι άνδρες εξαφανίστηκαν στις 20 Αυγούστου, την ημέρα που έληξε η εντολή κράτησής τους και μπορεί ίσως να γύρισαν στην Τουρκία, μέσω μίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυρία Τομαρά δήλωσε σε ελληνικό κανάλι: «Πήγα να τους πάρω και είχαν φύγει». «Αμφιβάλλω πραγματικά για το αν οι δύο κομάντο είναι στην Ελλάδα πια. Είτε έχουν μεταφερθεί σε μια τρίτη χώρα, είτε απελάθηκαν πίσω στην Τουρκία. Κανείς δεν έχει την εξουσία να μεταφέρει τους πελάτες μου σε οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία. Θα έπρεπε να ελευθερωθούν».

Η κ. Τομαρά αφήνει υπόνοιες ότι ενδέχεται οι πελάτες της ενδέχεται να έχουν ανταλλαγεί με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που αφέθηκαν ελεύθεροι την 15η Αυγούστου και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 167 ημέρες κράτησης στην Τουρκία με την υποψία της κατασκοπείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε την οριστική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκτσι, τον πρώτο από τους οκτώ αξιωματικούς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Τούρκος έχει δικαίωμα λήψης ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβεί σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ στρατιωτικοί τελούν υπό καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας, ενώ σε τρεις εξ αυτών έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί