Διάγγελμα με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Τη μεταμνημονιακή περίοδο με ένα διάγγελμα, στο οποίο αναμένεται να κάνει αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού την τελευταία οκταετία, στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και στο σχέδιο για την επόμενη μέρα αναμένεται να εγκαινιάσει την Τρίτη 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ώρα που οι φονικές πυρκαγιές δεν αφήνουν περιθώρια για εκδηλώσεις τύπου Ζάππειο, το σίγουρο είναι πως τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει δεχθεί θετικά σχόλια από αρκετούς ξένους αξιωματούχους και παράγοντες για την έξοδο της χώρας απ’ τα μνημόνια.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας πως «δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής».

Αισιόδοξος για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να προσαρμόζει τις πολιτικές της στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού».

Θετικά ήταν τα σχόλια και του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» την 20η Αυγούστου. «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην ευρωζώνη και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος επίτροπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Για success story μίλησε απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως «συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα».

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε», πρόσθεσε.

Επόμενος σταθμός για τον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει πριν απ’ τη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται άλλωστε να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, αλλά και επίσημα προεκλογικό «άρωμα».

Διαβάστε αύριο στην Εφ. Συν. Αναλυτικό ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά για την έξοδο απ’ τα μνημόνια.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί