Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει αρχαιότητες στο Ιράκ

Το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψει μια συλλογή αρχαιοτήτων 5.000 ετών που είχε αρπαχτεί από περιοχή στο Ιράκ λίγο μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ το 2003 και στη συνέχεια κατασχέθηκε από έναν έμπορο στο Λονδίνο, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.

Τα οκτώ αντικείμενα κατασχέθηκαν από τη Scotland Yard κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που έγινε το Μάιο του 2003, αφού υποψιάστηκαν ότι είχαν κλαπεί και ο έμπορος δεν είχε απόδειξη ιδιοκτησίας γι ‘αυτά. Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι τα αντικείμενα που περιελάμβαναν κοσμήματα, κούπες, μία διακοσμημένη σφραγίδα και μία κεφαλίδα, μεταφέρθηκαν στην ιδιοκτησία του Στέμματος και στη συνέχεια στο Βρετανικό Μουσείο νωρίτερα φέτος.

Η αναγνώριση της προέλευσης των αντικειμένων ενισχύθηκε από τρία αντικείμενα που φέρουν σφηνοειδείς επιγραφές – ένα από τα πρώτα συστήματα γραφής – που εφευρέθηκαν από τους Σουμέριους. Το ένα κείμενο υποδεικνύει ότι προέρχονταν από τον ναό Eninnu στην αρχαία πόλη Girsu, τώρα γνωστή ως Tello, στο νότιο Ιράκ. Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αρχαιολογικά ευρήματα από αυτήν την περιοχή και από το 2016 ασχολείται με την εκπαίδευση ιρακινών αρχαιολόγων σε χώρους ανασκαφής στο Tello.

Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι απολύτως αφοσιωμένο στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Είμαι ευτυχής που είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην επιστροφή αυτών των σημαντικών αντικειμένων στο Ιράκ, μέσω της Πρεσβείας του Ιράκ στο Λονδίνο. Είναι σύμβολο των πολύ ισχυρών σχέσεών μας με τους Ιρακινούς συναδέλφους μας, που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια και επεκτάθηκαν μέσω του προγράμματος του Βρετανικού Μουσείου που λειτουργεί στο Ιράκ».

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί