Ανεστάλη η λειτουργία του Μουσείου που πρόβαλλε ως «εθνικούς ήρωες» βασανιστές της Μακρονήσου

Στην αναστολή της λειτουργίας του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» προχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξωρισθέντων Αντισταστιακών αλλά και τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, καθώς έκανε χρήση διχαστικών και μισαλλόδοξων όρων στο πληροφοριακό του υλικό.

Δείτε: «Ήρωες» οι βασανιστές της χούντας σε μουσείο της Βέροιας (Φωτογραφίες)

Το εν λόγω Μουσείο επισκέπτονταν σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Όπως δήλωσε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος, στο Μουσείο «υπήρχαν πληροφοριακές ετικέτες με χρήση διχαστικών και μισαλλόδοξων όρων. Αυτού του είδους οι αναφορές είναι εκτός του νομοθετικού πλαισίου». Ωστόσο, «πέρα από το νομικό ζήτημα, τέτοιου είδους αναφορές κινούνται εκτός του αντικειμενικού ρόλου που πρέπει να υπηρετεί ένα Μουσείο ανοιχτό στο κοινό, και κυρίως ένα Μουσείο το οποίο επισκέπτονται τα σχολεία».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος, διαπιστώθηκε ότι στο Μουσείο υπήρχαν και δύο στολές αξιωματικών όπου σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΦΕΑ έχουν καταδικαστεί ως βασανιστές της περιόδου της Χούντας και της Μακρονήσου. «Ζήτησα από τον υπεύθυνο του Μουσείου να απομακρυνθούν, διαφορετικά τα σχολεία μας θα ενημερωθούν από εμένα προσωπικά. Επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη, τον ενημέρωσα σχετικά και άμεσα ζήτησε να απομακρυνθούν όλα αυτά. Πράγματι έτσι έγινε, καθώς επισκέφθηκα το Μουσείο και διαπίστωσα ότι οι πληροφοριακές πινακίδες απομακρύνθηκαν και οι όροι απαλείφθηκαν».

Όπως σημείωσε, «το θέμα προέκυψε με ένα δημοσίευμα σε ένα εθνικιστικού περιεχομένου site, με ένα κείμενο υβριστικού περιεχομένου που υπερασπίζεται το Μουσείο. Μάλιστα το κείμενο είχε φωτογραφίες παιδιών που επισκέφθηκαν το Μουσείο, πράγμα που απαγορεύεται. Επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη ο οποίος μου είπε ότι δίνει άμεση εντολή το Μουσείο να κλείσει μέχρι τα πράγματα να αποκατασταθούν». Έτσι ανεστάλη η λειτουργία του Μουσείου.

Επιθυμία του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας είναι το Μουσείο να λειτουργεί τυπικά και ουσιαστικά σωστά. «Να μην παραποιείται η ιστορία άμεσα ή έμμεσα. Αυτό θα εξεταστεί στο τέλος του καλοκαιριού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς» ανέφερε.

Σε σχέση με τον υπεύθυνο του Μουσείου ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι είναι γνωστός για τις απόψεις του.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξωρισθέντων Αντισταστιακών Σ.Φ.Ε.Α 1967-1974 προς τους υπουργούς Πολιτισμού-Αθλητισμού και Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. (04/07/2018)
Προς τους κ.κ. υπουργούς
– Πολιτισμού-Αθλητισμού
– Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Βλαχογιάννειο Μουσείο» στη Βέροια

Στη Βέροια, στις 16-10 – 2012, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινίασε το «ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
Στο μουσείο, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης – δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑΓυναικών Μακρονήσου – και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, Διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας,

Σύμφωνα με καταγγελία του αείμνηστου Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ο «συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας κατά την διεξαγωγήν της ανακρίσεως και κατά την πρώτην εξέτασίν μου, λαβούσαν χώραν την 27 Ιουλίου 1969, παρουσία 5-6 ετέρων αξιωματικών της Χωροφυλακής, μη ικανοποιούμενος προφανώς εκ των απαντήσεών μου, ηγέρθη εκ της θέσεώς του, με επλησίασε και σύρων με βιαίως από το υποκάμισον με εσήκωσε όρθιον, με έσπρωξε προς την κατεύθυνσιν του τοίχου, μου αφήρεσε τα γυαλιά μου και ήρχισε να με υβρίζη χυδαιότατα… διά μιας αποτόμου κινήσεως εκάρφωσε κυριολεκτικώς το τακούνι του επί των δακτύλων του αριστερού μου ποδός. Το κτύπημά του δεν με εύρεν επί των ονύχων, αλλ’ επί των δακτύλων. Ήρχισε δ’ εν συνεχεία να περιστρέφη μετά δυνάμεως το τακούνι του επί των δακτύλων μου, τα οποία σημειωτέον ήσαν σχεδόν γυμνά. Καθ’ ον χρόνον ακόμη προέβαινεν ούτος εις αυτήν του την ενέργειαν, ήρχισε να με κτυπά διά των χειρών του εις το πρόσωπον και εις το άνω μέρος του σώματός μου, ενώ συγχρόνως με ύβριζε σκαιότατα. Αφού με εκτύπησεν επ’ αρκετόν και μετά μεγάλης σφοδρότητος και δυνάμεως, διότι ούτος είναι ιδιαιτέρως εύσωμος και δυνατός άνθρωπος, διά του γόνατος του ενός ποδός του επεχείρησε να μου καταφέρη σφοδρόν κτύπημα εις τα γεννητικά όργανα! Εγώ ενστικτωδώς έκαμα μίαν μικράν κίνησιν προς τα οπίσω και εδέχθην το κτύπημα εις το τριχωτόν τμήμα. Ησθάνθην εντόνους πόνους, οι οποίοι εξηπλούντο και προς την κοιλιακήν χώραν. Εν συνεχεία ούτος με ήρπασε διά των δύο χειρών του από τον λαιμόν και ήρχισε να με σφίγγη…».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.

– Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949, προβάλλει στα εκθέματά του ως «εθνικούς ήρωες» βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως «συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες», κ.ά.

– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών – νεοναζιστικών οργανώσεων;

– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο που εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις «παιδουπόλεις της Φρειδερίκης»;

– Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο-μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;

Χρ. Αντωνίου: Να απομακρυνθεί ο υπεύθυνος του Μουσείου

Την οριστική απομάκρυνση του Κανέλλου Ντόντου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Βλαχογιάννειου Μουσείου πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Χρήστος Αντωνιόυ, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας του Βλαχογιάννειου Μουσείου στη Βέροια απο την Μητρόπολη, ύστερα από τη διαπίστωση ότι ορισμένα εκθέματα τις προσωπικής συλλογής του κ. Ντόντου ηρωοποιούν βασανιστές της Χούντας.

Ο κ. Αντωνίου έκανε λόγο για ιδιόρρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου Μουσείου, το οποίο όπως ανέφερε δεν ήταν ανοιχτό και προσβάσιμο όλη την ώρα, ενώ οι επισκέψεις γίνονταν κατόπιν ραντεβού και μετά απο συγκεκριμένες προσκλήσεις σε σχολεία και φορείς. Ο ίδιος κρίνει ως θετική την απόφαση της Μητρόπολης, τονίζοντας ότι «ο Μητροπολίτης μας κατάλαβε γρήγορα, γιατί είναι έξυπνος άνθρωπος, ότι το γόητρο το δικό του και της μητρόπολης  έχει πληγεί απο αυτή την ιστορία τον ενόχλησε ότι είχε συμπαραστάτες απο τον ακραίο χώρο τον εθνικιστικό, τον φασιστικό».
Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, η αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου μουσείου δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συνοδευτεί και απο μια δεύτερη απόφαση. «Να απομακρυνθεί αυτός ο κύριος οριστικά απο το Διοικητικό Συμβούλιο του Βλαχογιάννειου Μουσείου, γιατί σε ένα μουσείο δεν έχει σημασία μόνο τι εκθέματα έχει, αλλά και πως παρουσιάζονται και απο ποιόν», διευκρίνισε ο κ. Αντωνίου.
Όπως εξηγεί, η ιδιωτική συλλογή του κ. Ντόντου δεν υπήρχε παλιότερα στο μουσείο, αλλά προστέθηκε πρόσφατα σε αυτό. «Είναι δικαίωμα του να έχει τις απόψεις του, αλλά δεν μπορεί αυτή η άποψη να περνάει σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σαν άποψη του μουσείου συνολικά», σχολίασε ο κ. Αντωνίου.  «Μια ιδιωτική συλλογή σε ένα μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, δεν έχει καμιά θέση και μάλιστα όταν εκθειάζει ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε εθνικές τραγωδίες και προδοσίες», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας,  αναφέροντας ως παράδειγμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ως συνέπεια του πραξικοπήματος που η χούντα της Αθήνας επέβαλλε στη μεγαλόνησο, γεγονός απο το οποίο σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια.
Ο κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι το θέμα αναδείχθηκε στην τοπική κοινωνία, ύστερα από επιστολή μιας κυρίας στο ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.  «Η δημοκρατική κοινωνία της Βέροιας αντέδρασε και έδειξε σωστά αντανακλαστικά και είχαμε την αναστολή του μουσείου, έως ότου τακτοποιηθεί το όλο θέμα και μπει στις σωστές διαστάσεις της η λειτουργία του», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
Σε σχέση με το «μακεδονικό» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, για την τακτική τους να προτάσσουν το κομματικό συμφέρον  και όχι της πατρίδας στο Μακεδονικό ζήτημα.  Όπως δήλωσε, η Συμφωνία των Πρεσπών κινήθηκε μέσα στην εθνική γραμμή που είχε χαραγμένη το υπουργείο εξωτερικών εδώ και πολλά χρόνια.
«Η στροφή της ΝΔ μας έχει δυσκολέψει και ένας κόσμος δικός της πρωτοστατεί στα συλλαλητήρια και δεν τους ενοχλεί να διαδηλώνουν με την Χρυσή Αυγή(…)  νομίζουν έτσι το θέμα τσιμπάει και δίνει ψήφους (…)η ΝΔ έχει μια φιλοσοφία αντιδραστική σε ζητήματα οικονομίας, εργασιακά, κοινωνικού κράτους», σχολίασε αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε έκκληση στις εκκλησίες να σταματήσουν να παροτρύνουν τη συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια με τη λογική της προδοσίας . «Οι άνθρωποι που έχουν μια γνώση της συμφωνίας καταλαβαίνουν ότι αυτό που πετύχαμε είναι ένα κέρδος σε σχέση με αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα ένα κράτος το οποίο όλοι το αναγνώριζαν με το συνταγματικό όνομα Μακεδονία», υπογράμμισε.  Ο κ. Αντωνίου εκτιμά ωστόσο ότι αυτός ο κουρνιαχτός θα καταλαγιάσει και θα επικρατήσει η λογική.

Στο Κόκκινο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί