Ηράκλειο: Πλιάτσικο στους πλαστικούς σωλήνες των κόμβων, ξεραίνονται χιλιάδες φυτά- Έκοψε και η ΔΕΗ το ρεύμα! (φωτο)

Του Μανώλη Σπανάκη*

 

Ο λόγος για την πολύπαθη και πολυσυζητημένη παράκαμψη της Άνω Βιάννου, της οποίας διαχειριστικός φορέας υλοποίησης και ευθύνης είναι ο ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ.  Στα παράπλευρα έργα κατασκευής ήταν και η φύτευση καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων και φυτών, όπως βέβαια και το υδραυλικό σύστημα ποτισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται αυτόματοι διακόπτες και χιλιάδες μέτρα πλαστικών σωλήνων διαφόρων διαμετρημάτων. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε με τον μηχανικό κ. Ανδρέα Φανουράκη θέσαμε το ερώτημα «ποιος είναι υπεύθυνος του ποτίσματος των χιλιάδων αυτών καλλωπιστικών θάμνων και φυτών που έχουν φυτευτεί ένθεν-κακείθεν της παράκαμψης». Όπως μας είπε ο κ. Φανουράκης, η ενεργοποίηση και ο έλεγχος του αυτόματου ποτισμού είναι μεν ευθύνη της υπηρεσίας του, δηλαδή του ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες! Με απλά λόγια, αν δεν βρεθεί κάποιος να αναλάβει το πότισμα, τα χιλιάδες δέντρα και καλλωπιστικά φυτά (Κυπαρίσσια, δεντρολίβανα, πικροδάφνες κ.α.), που αγοράστηκαν με χρήματα της Ε.Ε. αλλά και με σημαντική οικονομική δαπάνη του πτωχευμένου ελληνικού λαού, κινδυνεύουν να ξεραθούν! Το αυτό ισχύει και για την αγορά χιλιάδων μέτρων λάστιχα άρδευσης.

Μπήκαμε στον κόπο και περπατήσαμε βήμα προς βήμα την παράκαμψη, από τον κόμβο στο νεκροταφείο της Άνω Βιάννου, έως τον επόμενο κόμβο στο ύψος της Αγίας Κεράς. Η αυτοψία έδειξε ότι ο τεχνικός ποτισμός δεν λειτουργεί και τα δενδρύλλια δεν ποτίζονται. Είναι προφανές πως ο περασμένος (στην ουσία άβροχος) χειμώνας, άφησε πολλές πληγές και ασφαλώς αυτό είχε επιπτώσεις και σ’ αυτά τα φυτά και τα δέντρα. Συνεπώς, επιβάλλεται να βρεθεί οπωσδήποτε κάποια λύση, γιατί αφενός είναι κρίμα να ξεραθούν κι αφετέρου θα είναι μέγα σκάνδαλο, που μπορεί να έχει οδυνηρές εθνικές συνέπειες, καθώς στο μεγαλύτερο βαθμό, η χρηματοδότηση του έργου ήταν από χρήματα του ΕΣΠΑ, με ό,τι εκείνο συνεπάγεται. Δικαίως δηλαδή, μπορούν οι ευρωπαίοι εταίροι να μας εγκαλέσουν λέγοντάς μας ότι είναι εγκληματικό να παίρνουμε χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή από τις εθνικές οικονομίες των μελών-κρατών, και αντί τα χρήματα αυτά να τα επενδύουμε στην ανάπτυξη να τα πετούμε στα σκουπίδια!

Εν τω μεταξύ, η αυτοψία που διενεργήσαμε, έδειξε ότι… κάποιοι, έχουν ήδη βάλει στο… μάτι τους μεγάλης διατομής πλαστικούς σωλήνες μεταφοράς του νερού. Με λίγα λόγια έχει αρχίσει το… πλιάτσικο! Η παράκαμψη έχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα, οπότε εύκολα κανείς μπορεί να υπολογίσει πόσα χιλιόμετρα πλαστικών σωλήνων (Φ16-Φ40 κ.α.) είναι απλωμένοι αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος.

Εν κατακλείδι: Αν δεν υπάρξει μέριμνα είτε από τον ίδιο το φορέα διαχείρισης, δηλαδή τον ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ είτε από τον Δήμο Βιάννου η τύχη των πλαστικών σωλήνων είναι δεδομένη, όπως δεδομένη θα είναι και η τύχη των (επαναλαμβάνουμε) χιλιάδων δέντρων, καλλωπιστικών φυτών και θάμνων…

Η διακοπή της ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, μόλις πριν λίγες ημέρες, η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους κόμβους, αφού προφανώς υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη. Συνεπώς, στους ήδη προβληματικούς και κακομελετημένους κόμβους, στους οποίους έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα, προστίθεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης φωτισμού.

Ιδού και το αποδεικτικό της διακοπής

 

* Από την εφημερίδα «Ηχώ της Βιάννου»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί