«Τέχνη Καθ’ Οδόν 2018»: Με δυο ομιλίες ξεκινούν οι προφεστιβαλικές δράσεις

Με δυο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, από διακεκριμένους ομιλητές ξεκινούν το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου,  οι προφεστιβαλικές δράσεις του «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2018».

Συγκεκριμένα, η δρ. Εύα Κέκου μιλά στις 19.30 με θέμα την Τέχνη στον δημόσιο χώρο ενώ στις 20.30 ο Αντώνης Βολανάκης αναλύει την φιλοξενία της Τέχνης στην πόλη.

 

Αναλυτικά στοιχεία για τις ομιλίες και σύντομο βιογραφικό των ομιλητών:

 

ΔΡ. ΕΥΑ ΚΕΚΟΥ   

 Η επανατροφοδότηση της έννοιας του κοινού και της πρόσληψης καλλιτεχνικών δράσεων στη νεωτερικότητα: Το ελληνικό παράδειγμα.

 Τέχνη στον δημόσιο χώρο, συνεργατικές μορφές τέχνης και τέχνη μέσα από νέες τεχνολογίες 

Τις τελευταίες δεκαετίες αναδύονται νέες μορφές τέχνης,  τόσο στον δημόσιο, όσο και στον αστικό εν γένει χώρο. Eκτός του περιβάλλοντος των εκθεσιακών χώρων, των μουσείων και των γκαλερί, οι δράσεις αυτές  απευθύνονται σε ένα ευρύτερο, μη προσχεδιασμένο  κοινό (περισσότερο improptu). Η διάδραση και η άμεση συμμετοχή του κοινού αποτελούν άλλωστε χαρακτηριστικά της τέχνης εκτός μουσείων. Με αφορμή παραδείγματα καλλιτεχνικών δράσεων στον ελληνικό δημόσιο χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, η ομιλήτρια θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αλλάζει την αντίληψή του για τη τέχνη, πως υποδέχεται/αντιδρά/εμπλέκεται σ’ αυτές, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια, μέσα από αναδυόμενες μορφές έκφρασης. Παράλληλα θα παρουσιάσει τις δομικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα, μέσα από συλλογικότητες, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και συνέργειες με το εξωτερικό.

 

 Η Δρ. Εύα Κέκου είναι ιστορικός τέχνης/θεωρητικός πολιτισμού. Έχει διοργανώσει το συμπόσιο Urban Digital Narratives(2011) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το ομώνυμο εργαστήριο, όπως και την ημερίδα Athens in Trans-It-ion(2012), Glob-art perspectives, Crisis is a greek word in the end στο Μόναχο(2014). Η ερευνητική της δουλειά έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια του εξωτερικού (International Symposium of Electronic Art, Amber, media art histories,subtle technologies κ.α.). Δουλεύει ως ανεξάρτητη επιμελήτρια και τεχνοκριτικός και έχει διοργανώσει ένα αριθμό εκθέσεων μικτών μέσων. Ανάμεσα σε άλλες: Ex-Change: RISK ( Σπίτι της Κύπρου, 2015), Point Zero: RE-START (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, 2016) κ.α. Η τέχνη στον δημόσιο χώρο, οι διεπιστημονικές μορφές τέχνης που πραγματοποιούνται μέσα από νέες τεχνολογίες, και η συμμετοχική τέχνη, αποτελούν αντικείμενο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Μηχανικών Προϊόντων Σχεδίασης και Συστημάτων. Έχει ζήσει επί σειρά ετών στην Αυστρία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο.

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 

 

Η φιλοξενία της τέχνης στην πόλη. 

Ποια είναι πραγματικά η φιλοξενία και ποια είναι η πόλη; Πώς μπορούμε να ανασημασιοδοτήσουμε τις έννοιες αυτές και να τις καταλάβουμε καλύτερα; Πώς η περιπλάνηση μπορεί να συγκροτήσει βασικό άξονα της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης μας με την πόλη. Μπορεί η συνειδητή φιλοξενία να καλωσορίζει  μόνιμους κατοίκους και περαστικούς; Ποια είναι τα πεδία της τέχνης τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν χαλαρές κοινότητες;  

 

 

Ο Αντώνης Βολανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Η πρακτική του αποτελεί αμάλγαμα συνέργειας μεταξύ ανθρωπίνων συνδέσεων και αισθητικής, ποίησης και πολιτικής, καλών τεχνών και θεάτρου. Σπούδασε αριστεύοντας στα: Wimbledon College, Central Saint Martins College και Aalto University. Δημιουργεί περφόμανς, εγκαταστάσεις, συνεργατικές πλατφόρμες και εκθέσεις, και σκηνογραφεί/ σκηνοθετείσε: Ηνωμένες Πολιτείες (Dixon’s Place, Kimmel Galleries), Αγγλία (Royal Opera House-Covent Garden, National Theatre), Ελλάδα (DOCUMENTA 14, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Γαλλία, Καναδά, Τσεχία, Φιλανδία κλπ.Από το 2004 έχει διδάξει στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών. Από το 2013 διδάσκει στο τμήμα Τέχνη και Πολιτική / Tisch School of Arts στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και  σε ερευνητικό πρόγραμμα της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Έχει λάβει υποστήριξη από τα Ιδρύματα: Fulbright, Linbury, Ωνάση, London Institute, Arts and Humanities Research Board (UK), Βαρδινογιάννειο, Λεβέντη, Προποντίς, Σπυρόπουλος, και Β&Ε Γουλανδρή.

 

 

.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί