16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (Εικόνες)

Δεν αρκεί να κατασκευάζεις σπίτια

Όποιος αναζητά στη φετινή έκθεση αρχιτεκτονικής στη Βενετία εντυπωσιακές κατασκευές μάλλον θα απογοητευθεί. Αντ’ αυτού θα συναντήσει μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα στο αυστραλιανό περίπτερο, χαλιά από ένα συνεταιρισμό γυναικών στο Μπαγκλαντές, ένα εξαιρετικά κομψό γλυπτό από μπαμπού από το Βιετνάμ, στη σκιά του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν. Οι δυο επιμελήτριες Ιβόν Φαρέλ και Σίλεϋ Μακ Ναμάρα, επιτυχημένες αρχιτέκτονες από το Δουβλίνο έχουν ένα σαφή στόχο για την Μπιενάλε τους. Όσο το δυνατόν πιο μακριά από την αγορά ακινήτων! «Αναζητήσαμε ανθρώπους που εργάζονται με πάθος, που τους ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δεν θέλουν μόνο να κερδίσουν χρήματα». Έτσι προέκυψε μια Μπιενάλε όπου γίνεται συζήτηση για τον χώρο και το χρόνο και όχι για τις γυάλινες προσόψεις.

Δεν σχεδιάζουμε για την αιωνιότητα

16. Architekturbiennale in Venedig Bamboo Stalactite (DW/R. Traube)

Κατασκευές για πάντα; Δεν είναι της μόδας. «Ατελείωτα πεδία» είναι ο τίτλος του γαλλικού περιπτέρου. Το κεντρικό θέμα με το οποίο ασχολούνται οι Γάλλοι επιμελητές είναι «Θα κατασκευάσουμε κτήρια που διαρκούν για πάντα;». Μια προσωρινή αρχιτεκτονική δεν θεωρείται πια βλασφημία αλλά συνιστά ίσως μια σύγχρονη απάντηση για τον κόσμο του σήμερα. Ο επισκέπτης συναντά στην Βενετία ξύλινες κατασκευές για τη στέγαση προσφύγων και ιδέες για παραγκουπόλεις στις οποίες μέσω αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων μπορεί να βελτιωθεί η ζωή. «Ο αρχιτέκτονας πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ανθρώπους και όχι στους επενδυτές» δηλώνει η Γιάνα Ρεβεντίν, αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του βραβείου Global Award for Sustainable Architecture.

Το υλικό έχει μεγάλη σημασία

16. Architekturbiennale in Venedig Installation von Dorte Mandrup (DW/R. Traube)

Ποτέ μέχρι σήμερα μια Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής δεν ήταν πιο αισθαντική. Ευωδιάζει μπαμπού, πεύκα από την Κίνα, ευκάλυπτο από την Αυστραλία και φυσικά οικοδομικά υλικά όπως πηλός, τούβλα, πέτρες. Η αρχιτεκτονική έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από το μπετόν, το ατσάλι και το γυαλί, δηλώνει η Σίλευ Μακ Ναμάρα.

Η ελληνική συμμετοχή

Italien Venedig Biennale - Griechischer Pavillon (picture-alliance/IPA/M. Chinellato)

Η  Σχολή  των  Αθηνών, ονομάζεται το έργο που παρουσιάζεται στο ελληνικό περίπτερο και θυμίζει κλιμακωτό αμφιθέατρο. Στα σκαλιά του μοιράζονται στο κοινό τρισδιάστατες αναπαραστάσεις 56 γνωστών αρχιτεκτονικών κτηρίων από όλον τον κόσμο και όλες τις περιόδους. Επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου είναι η Χριστίνα Αργυρού και ο Ryan Neiheiser

Η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα 

Italien, Venedig: Biennale Architektur Norman Forster (picture-alliance/A. Calanni)

Οι άνθρωποι αγαπούν τους μαγικούς τόπους. Και φυσικά οι αρχιτέκτονες. Δέκα από αυτούς είχαν την τύχη κατόπιν παραγγελίας του Βατικανού που συμμετέχει για πρώτη φορά στο νησί Σαν Τζόρτζο Ματζόρε να κατασκευάσουν ένα παρεκκλήσι. Δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο σιωπής με δέκα θέσεις. Μια απλή ξύλινη κατασκευή και ένα γιασεμί που τυλίγει το παρεκκλήσι.

DW

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί