«1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»: Η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ταξιδεύει στην Ευρώπη

Συνδιοργανώνει η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

«Η έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», αποτελεί ένα από τα σκέλη του αφιερώματος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση. Πρόκειται για 28 εκτυπωμένες αφίσες διαστάσεων 1,50×1,80μ εκάστη, οι οποίες εκτός από την ιστορική πληροφορία μέσω συνοπτικών και περιεκτικών κειμένων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, και του επιλεγμένου εικονογραφικού υλικού, δίνουν την δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (QR Code) παραπομπής σε περαιτέρω ενημερωτικά κείμενα και πρόσθετη εικονογράφηση, στην οποία μάλιστα ενσωματώνονται και τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων της εποχής που προέρχονται από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη εικόνα για την συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρώτος σταθμός είναι το Αννόβερο της Γερμανίας. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου,  της Ενορίας των τριών Ιεραρχών Αννόβερου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου οι οποίοι θα παρευρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της Ενορίας. 

Η πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ευτυχία Όλοφσον -Σαβιολάκη σε δήλωσή της επισημαίνει: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης αυτό το εγχείρημα. Η αρχική μας επιθυμία ήταν να πραγματοποιήσουμε την Έκθεση το 2021 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των  200  χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν κατέστη δυνατό. Ευχαριστούμε θερμά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τη διάθεση των αρχείων και την υποστήριξη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης για την Συνδιοργάνωση, χωρίς την αρωγή της οποίας το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.  Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πανοσιολογιώτατο πατέρα Γεράσιμο Φραγκουλάκη και την ενορία του Αννοβέρου που με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να φιλοξενήσουν την  Έκθεση», είπε

Η έκθεση θα παραμείνει στο Αννόβερο μέχρι τις 14 Μαΐου 2023. Ακολούθως, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Κρέφελντ, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει από πόλη σε πόλη με στόχο οι Κρήτες και Έλληνες της Γερμανίας και άλλων χωρών, να δουν από κοντά την κρητική ιστορία κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 αλλά και ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίσουν ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί