Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα

Άνοιξε επίσημα το τμήμα Ντεμίρ Κάπιγια-Σμόκβιτσα του αυτοκινητοδρόμου «Χ» που συνδέει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στην τελετή των εγκαινίων έδωσε το παρών ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο πρωθυπουργός της FYROM έκανε λόγο για ένα μέσο επιτάχυνσης στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας του.

«Ο αυτοκινητόδρομος του Ντέλνιτσε θα είναι σημείο αναφοράς και λύσης για τη δημιουργία νέων οδικών έργων στη χώρα. Η μεγάλη μας προσπάθεια να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα εντός της χώρας, αλλά και με την περιφέρειά μας και όλη την Ευρώπη, θα φέρει τεράστια οφέλη στην οικονομική μας ανάπτυξη», δήλωσε ο Ζάεφ, ενώ ο γενικός διευθυντής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Ντάνιελσον επεσήμανε: «Θεωρούμε πως ένα τέτοιο δίκτυο αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Συμβολίζει την υψηλή φιλοδοξία που χαρακτηρίζει πλέον αυτήν την περιοχή».

Το κόστος του αυτοκινητόδρομου ανέρχεται σε 218 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή συν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την εποπτεία.

Τα 70 εκατομμύρια παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια εξασφαλίστηκαν από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ έξι εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος στον εθνκικό προϋπολογισμό της FYROM.

Η κατασκευή υλοποιήθηκε από την ελληνική εταιρία ΑΚΤΩΡ.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί