Ισόβια για τον αστυνομικό που είχε σκοτώσει οδηγό ταξί στην Καστοριά

Σε δις ισόβια καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κοζάνης ο ειδικός φρουρός για τη δολοφονία του 52χρονου οδηγού ταξί, σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αστυνομικό ομόφωνα, δεν του καταλόγισε ελλαφρυντικά, ενώ του επέβαλε συμπληρωματική ποινή 2,5 ετών, για το αδίκημα της ληστείας, της παράνομης χρήσης όπλου και σε χρηματική ποινή 2.000 ευρώ για παρεπόμενες ποινές.

Ο αστυνομικός είχε παραπεμφεί σε δίκη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Μέσω του συνηγόρου τους είχε ζητήσει από το δικαστήριο να του αποδοθούν τα ελλαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, καθώς και της διενέργειας νέας ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αλλά οι δικαστές απέρριψαν τα αιτήματά του.

Το έγκλημα έγινε το Μάρτιο του 2017, όταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον οδηγό ταξί, Κοσμά Τζέλιο.

Τι είπε στην απολογία του

Όπως τόνισε δε θυμάται αν το πυροβόλησε, γιατί όπως είπε «δεν ήταν ο εαυτός του», μπροστά στην αγωνία του να βρει 200 ευρώ, που του «ζήτησε επίμονα την προηγούμενη ημέρα η πρώην σύζυγός του, προκειμένου να πάει στο κομμωτήριο, αλλά και να αγοράσει ποτά». Σε ότι αφορά την τοποθεσία που επέλεξε, είπε ότι ήταν οικογενειακό χωράφι, στο οποίο είχε να πάει αρκετά χρόνια και το έκανε με το πρόσχημα ότι ήθελε να πάρει εργαλεία από το αντλιοστάσιο.

Άφησε όπως ανέφερε τον άτυχο οδηγό ταξί να προχωρήσει μπροστά και του ζήτησε αμέσως τα λεφτά του και θόλωσε όταν αυτός κινήθηκε προς το μέρος του. Όταν δε συνειδητοποίησε την πράξη του, πέρασαν όπως είπε πολλές σκέψεις από το μυαλό του, από το να αυτοκτονήσει μέχρι και να παραδοθεί.

Αφού επέστρεψε με ταξί στην πόλη ζήτησε και πήρε όπως είπε 200 ευρώ δανεικά από ένα φίλο του και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του, αφού πρώτα έκανε τις αγορές των ποτών.

Μάλιστα πήρε όπως είπε την απόφαση να παραδοθεί στην Αστυνομία δύο ώρες αργότερα και μάλιστα πήγε στο χώρο του εγκλήματος, μετά το τηλεφώνημα της Αστυνομίας, ότι αυτό έγινε σε χωράφι του πατέρα του. Εκεί φοβήθηκε να το κάνει όπως τόνισε, γιατί υπήρχε πολύς κόσμος, πέρα από την Αστυνομία και έτσι επέστρεψε και πάλι στο σπίτι του.

Ο ίδιος κατάλαβε ότι στενεύει ο κύκλος της Αστυνομίας γύρω από το πρόσωπό του, όταν τον ειδοποίησαν να ξαναπάει για… υπηρεσία μετά τα μεσάνυχτα, από τη συμπεριφορά των συναδέλφων, οι οποίοι τον συνέλαβαν. Μάλιστα ανέφερε ότι αμέσως το παραδέχτηκε και πλέον έχει συνειδητοποιήσει την πράξη του και τίθεται στη Δικαιοσύνη για να κριθεί.

«Το έχω καταλάβει και μετανιώνω για ότι έκανα. Ζητάω συγνώμη από όλους, την οικογένεια του θύματος, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου», είπε χαρακτηριστικά ο 32χρονος ειδικός φρουρός, που στις 16 Ιουλίου 2014 είχε πυροβολήσει το Νίκο Μαζιώτη και ήταν αυτός που τον συνέλαβε.

Τόσο η σύλληψη του Μαζιώτη, όσο και η πρώτη του σύλληψη που ήταν ένας ληστής που του επιτέθηκε, όπως είπε με μαχαίρι, τραυματίζοντάς τον στο χέρι, στάθηκαν αφορμή να είναι «παρορμητικός στις επιχειρήσεις», ενώ έκανε λόγο και δύσκολες παιδικές καταστάσεις που πέρασε.

Στους ισχυρισμούς αυτούς του ειδικού φρουρού αναμένεται να κινηθεί και η υπερασπιστική τακτική του συνηγόρου του, κατά την αγόρευση, ο οποίος μάλιστα νωρίτερα ζήτησε από το Δικαστήριο να γίνει ιατρική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η ψυχική κατάστασή του.

Στην ακροαματική διαδικασία, που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ακολουθήσουν, μετά τη διακοπή που έγινε, οι αγορεύσεις των Δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, αλλά και  η πρόταση της Εισαγγελέως, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον ειδικό φρουρό είναι ανθρωποκτονία με πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί