ΒΙΟΜΕ: Ο συνεταιρισμός των εργατών απειλείται με έξωση

Από το 2011 συντελείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη το πιο σημαντικό αυτοδιαχειριστικό – συνεταιριστικό εγχείρημα στη χώρα μας. Πρόκειται για το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ή ΒΙΟΜΕ όπως είναι πιο γνωστή.

Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, παρήγαγε κόλλες και άλλα υλικά οικοδομών. Το 2011 η μητρική εταιρία «Φίλκεραμ Τζόνσον» κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και ουσιαστικά η ΒΙΟΜΕ έμεινε χωρίς ιδιοκτήτη. Τότε, 25 από τους 70 εργαζόμενους της, αποφάσισαν να συνεχίσουν από μόνοι τους την παραγωγή μέσα στο εργοστάσιο, φτιάχνοντας μάλιστα και ένα συνεταιρισμό. Οι ίδιοι άνοιξαν και πάλι το εργοστάσιο το 2013.

Σήμερα, στην πλέον πτωχευμένη ΒΙΟΜΕ, οι εργάτες συνεχίζουν ακόμα να δουλεύουν χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι του χώρου του εργοστασίου. Παράγουν βέβαια οικοδομικά υλικά όπως πριν, αλλά σαπούνι, καθαριστικά και υγρά πιάτων και ρούχων. Προσπαθούν μάλιστα να προωθήσουν τα προϊόντα τους ακόμα και στο εξωτερικό. Η δουλειά μοιράζεται σε όλους, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού.

Εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ

Ωστόσο το νομικό καθεστώς είναι ασαφές για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή με έξωση, καθώς το οικόπεδο της πτωχευμένης πλέον Φίλκεραμ, όπου βρίσκεται και η ΒΙΟΜΕ, είναι υπό εκκαθάριση.  Όπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο, και, όπως είναι φυσικό, ζητούν την εξαίρεσή του.

Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημα τους. Χθες κηρύχθηκε άγονος και ο δεύτερος πλειστηριασμός του τρίτου γύρου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με τρεις ακόμη ημερομηνίες να απομένουν, στις 8/11, 15/11 και 13/12. Και αυτή τη φορά στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκαν οι εργαζόμενοι μαζί με αρκετούς αλληλέγγυους που στηρίζουν το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα.

Ας σημειωθεί ότι σε αυτόν τον τρίτο γύρο πλειστηριασμών η τιμή εκκίνησης έχει πέσει δραματικά από 22,6 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 15,5, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθεί ο χώρος της ΒΙΟΜΕ.

Κουτί Πανδώρας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί