Τσακαλώτος από το Ηράκλειο: Μειώσεις φόρων 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία

Με δυο ομιλίες ολοκληρώνεται απόψε η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Ηράκλειο. Στις 7 μμ μίλησε στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς” σε εκδήλωση με θέμα: «Έξοδος & Ανάπτυξη με την κοινωνία σύμμαχο» σε εκδήλωση που οργανώνουν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο–Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Το “παρών” στην εκδήλωση έχουν δώσει Δήμαρχοι της Κρήτης, ο Περιφερειάρχης, και ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν θα ψάξουν πότε έγινε η στροφή για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα θα επιλέξουν το Eurogroup του Ιουνίου του 2017, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το Ηράκλειο.

Και αυτό, καθώς τότε έγινε με τη βασική συμφωνία για το χρέος και εκεί αποφασίστηκε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι τυπικό θέμα και τη Δευτέρα έρχονται οι δανειστές για να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση, ενώ το EwG έχει ξεκινήσει την τεχνική συζήτηση για το «γαλλικό κλειδί» που θα συνδέει την ανάπτυξη με τη ρύθμιση του χρέους.

Όπως είπε, κομβικό για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να καθοριστεί η επόμενη ημέρα καθώς θα περιλαμβάνει όσα θέλει να κάνει η χώρα.

Με την κοινωνία μαζί μετά το μνημόνιο

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα πάμε στη μετά μνημόνιο εποχή με την κοινωνία μαζί. “Πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους αλλά και τα μεσαία στρώματα που είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών”, είπε προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι έχουμε στριμώξει τα μεσαία στρώματα. Όπως είπε “Αυτό έγινε γιατί αρχικά είχαμε απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γιατί μας πήρε πολύ καιρό να βάλουμε τα θεμέλια για την πάταξη της φοροδιαφυγή. Ως το 2009 οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους… εθελοντικά. Αυτό χρειάζεται χρόνο να διορθωθεί”.

“Καρφιά” στους θεσμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες και στους Θεσμούς γιατί δεν εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και υποεκτιμούσαν τις αποδόσεις των μέτρων. Πετύχαμε υπερπλεονάσματα, δεν τα θέλαμε, δεν ήταν ο στόχος μας γιατί είναι κακό στην οικονομία. Ωστόσο έτσι δημιουργήσαμε «περιθώριο» 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί η φορολογία τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι.

Οι μικρομεσαίοι στο αναπτυξιακό σχέδιο

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί να υπάρχει ένας ρόλος για τους μικρομεσαίους στο αναπτυξιακό σχέδιο. Εξήγησε ότι ξέρουμε ποιες είναι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις και οι κλάδοι που έχουν πλεονέκτημα αλλά πρέπει να δούμε πως όλα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αλλά δεν φτάνει αυτό. Αναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση με ΟΛΘ και Ελληνικό γιατί θέλαμε να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις. Θέλουμε αυτά να συνδεθούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο χρειάζεται κατ’ αρχήν χρηματοδότηση, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια και γι’ αυτό πρέπει να βασιστούμε σε ΕΤΕπ, χρήματα από ΕΣΠΑ και συνεταιριστικές τράπεζες.

Λίγο αργότερα, στις 10 μμ, θα παραστεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο«Έπαυλη» στις Μαλάδες.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τις διοικήσεις των Κρητικών Τραπεζών (Παγκρήτιας και Χανίων), επισκέφτηκε τα Πλαστικά Κρήτης και άλλες επιχειρήσεις.

Χθες βράδυ είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφίες: Image Services

Δείτε σχετικά

 

Στο Ηράκλειο ο Ε. Τσακαλώτος (φωτο)- Συναντήθηκε με τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ- Ομιλία απόψε

 

Συνάντηση Τσακαλώτου με τον δήμαρχο Ηρακλείου

 

 

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

 

Επίσκεψη Τσακαλώτου στην Παγκρήτια Τράπεζα

 

Ο Τσακαλώτος επισκέφθηκε την Τράπεζα Χανίων και τα Πλαστικά Κρήτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί